DORDRECHT – Big Rivers is ‘pas’ over anderhalve week, maar het podium bij de Grote Kerk wordt vast opgebouwd. Voorafgaand aan het driedaagse muziekfestival op 15, 16 en 17 juli zijn er in dit ‘openluchttheater’ drie bijzondere evenementen: de stadsopera MARIA keizerin van Dordt (9 en 11 juli), meezingfeest aMeezing (10 juli) én de Dordt Proms (13 juli). We lichten allereerst de stadsopera uit. (Foto: Stolk Fotografie)

Hedendaagse stadsopera in de kerktuin

Wie bij opera denkt aan bombastische muziek, lyrische tenoren en sopranen en kroonluchters, moet om zichzelf te verrassen een kaartje reserveren voor ‘MARIA keizerin van Dordt’, de stadsopera die Muziektheater Hollands Diep met verschillende lokale partners op 9 en 11 juli presenteert in het ‘openluchttheater’ in de tuin van de Grote Kerk. Zeker ook omdat de kaartjes gratis zijn. “We maken dit nadrukkelijk mét Dordtenaren, maar zeker ook vóór alle Dordtenaren”, zegt David Prins, artistiek leider van Hollands Diep.

De stadsopera van Hollands Diep vormt het sluitstuk van de feestelijkheden rond Dordrecht 800 jaar stad. In ‘MARIA keizerin van Dordt’ vertellen meer dan honderd Drechtstedenaren het unieke verhaal van Keizerin Maria van Brabant, die 800 jaar geleden de stad Dordrecht als huwelijkscadeau kreeg. Dit betekende hét keerpunt in haar leven. Ze was altijd afhankelijk van machtige mannen die haar leven bepaalden. Nu had ze zelf het vermogen om haar eigen leven in te richten. In de stadsopera beleef je de hoogte- en dieptepunten uit Maria’s leven. “Aan het begin van de voorstelling, die ruim een uur duurt, verschijnt een dame op stelten ten tonele”, vertelt Prins. “Deze engel ‘from out of space’ bezorgt negen brieven van Maria aan de mensen van nu. Ze bevatten haar boodschappen aan de stad en haar inwoners. Het bedankje achteraf, waar ze bij leven niet aan toe is gekomen. Dankzij Dordrecht heeft zij haar onafhankelijkheid bereikt. En zo wenst zij ons hetzelfde toe: laat je niet piepelen, kies voor jezelf! De negen brieven vormen de rode draad. Ze worden één voor één uitgebeeld, waardoor een soort raamvertelling ontstaat.”

Acht eeuwen hoogtepunten

MARIA is een enorme productie met muziek, zang en dans. En diverse verrassende elementen. Zo is er een bijdrage van de Motorclub Contact Dordrecht, waar Prins verder nog niets over gaat vertellen. De stadsopera wordt gespeeld door het Groot Film en Musical Orkest Timbres Divers, gezongen door solisten, koor en kinderkoor, gedanst en gespeeld door verschillende groepen Dordtenaren die zich onder de vleugels van Hollands Diep hebben verenigd met partners als Big Rivers, Koorschool Dordrecht, ToBe en de eerder genoemde motorclub. “Er komen acht eeuwen hoogtepunten voorbij”, vervolgt Prins. “De muziek loopt van Middeleeuwse muziek, met hedendaagse teksten, tot thema’s uit Star Wars en West Side Story. Omdat alle teksten in hedendaags Nederlands zijn, is het voor iedereen goed te volgen.”

Feestbeest

Ook hedendaags: de cast betreedt het podium in kleding van nu. Samen vertellen ze het bijzondere verhaal van Maria, die bekend stond als hét feestbeest van Europa, maar pas zichzelf en haar geluk vond in een moerassig gebied in Holland. “Een verhaal dat alle kanten opgaat”, vertelt Prins. “Een verhaal over oorlog, over emotie. Maar ook een verhaal met humor en klucht-achtige wendingen. Een verhaal vol muziek, beweging en dans. En een verhaal dat iedereen aanspreekt, denken wij.”

GROTEKERKSTUIN

Voorpremière: Zaterdag 9 juli om 16.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur

Première: Zaterdag 9 juli om 21.15 uur, inloop vanaf 20.15 uur

Voorstelling 3: Maandag 11 juli om 21.15 uur, inloop vanaf 20.15 uur

Gratis tickets: www.muziektheaterhollandsdiep.nl/tickets

Muziektheater Hollands Diep

Muziektheater Hollands Diep maakt theater dat ontroert, verwart en vermaakt. Met toegankelijk muziektheater, ver verwijderd van pluche en kroonluchters. Hollands Diep kiest voor direct aansprekende verhalen, die vaak hun oorsprong vinden in de rijke geschiedenis van het Eiland van Dordrecht. Iedereen kan bij Hollands Diep terecht. Er worden afwisselend professionele en ‘community’-projecten gedaan. Ook zonder selectie of auditie ben je welkom, voor of achter de schermen. In deze unieke organisatie is de benodigde expertise aanwezig, die staat voor de beste begeleiding. In de voorstellingen ontmoeten internationaal optredende professionals, vakstudenten en liefhebbers elkaar.