DORDRECHT – Schouwburg Kunstmin, Poetry International en het Buddingh’ Genootschap presenteren op zaterdag 24 november een poëziefestival in Schouwburg Kunstmin. Budding(h’) Poets is een feest van de Nederlandse taal in het kader van Ode aan de Synode met een bonte stoet aan Nederlandse topdichters, zoals Ilja Leonard Pfeijffer, Marieke Lucas Rijneveld en Joke van Leeuwen. Alle winnaars van de C. Buddingh’-prijs komen aan het woord.
Buddingh’, wie was dat ook al weer?
Kees Buddingh’ (Dordrecht, 1918 – Dordrecht, 1985) was dichter, prozaïst en vertaler uit het Engels van onder meer de toneelspelen van William Shakespeare. Hij werd vooral bekend door ‘De blauwbilgorgel’ (1943) en ‘Pluk de dag’ (1966). Onder meer Hugo Borst, Nico Dijkshoorn en Ronald Giphart zijn fan van zijn, vaak vrolijke en alledaagse gedichten. Giphart werd overigens geboren in de straat waar Buddingh’ woonde: de Bankastraat. Buddingh’ kreeg onder meer in 1976 de Jan Campert-prijs voor de bundel ‘Het houdt op met zachtjes regenen’.
En nu is er de Buddingh’-prijs…
Die wordt al sinds 1988 uitgereikt tijdens het jaarlijkse festival Poetry International aan de schrijver van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar. Niet voor niets is de Dordtse dichter en taalvernieuwer C. Buddingh’ naamgever van deze ‘prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie’. Dit jaar zou hij 100 jaar zijn geworden.
Wat kunnen we in Kunstmin verwachten?
Budding(h’) Poets heeft een doorlopend liveprogramma. Tijdens de poëziemarathon lezen de dichters ieder twintig minuten voor uit hun bekroonde debuut en bundels die daarop volgden. Ook spreken ze met interviewers als Tim den Besten en Hassnae Bouazza over hun taal en thema’s. Bezoekers kunnen tijdens de marathon in- en uitlopen. Naast de spectaculaire lezing vinden vele extra activiteiten plaats. Zo is er een literaire snackbar en brengt Muziektheatergezelschap Hollands Diep met een hoorspel een ode aan woordkunstenaar Buddingh’. In het Theatercafé zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar.
Kaarten en info
Aanvang: 12.00 uur. Meer informatie en tickets (23,50 euro) via www.kunstmin.nl. Daar is ook een overzicht te vinden van alle deelnemende dichters en de tijden waarop ze voordragen.