DORDRECHT – Herman van Veelen maakt al sinds zijn veertiende muziek. Hij schreef nummers en speelde in bandjes. Het duurde echter tot zijn 37e voor de Dordtse singer-songwriter naar buiten trad met een debuutalbum. Op ‘Geef me kleur’ staan dertien Nederlandstalige indiepopliedjes, grotendeels opgenomen met één microfoon, aangesloten op een telefoon, in de inloopkast van zijn huis in het Reeland. (Foto: Josje van Veelen)

“Een samenloop van omstandigheden”, was er volgens Van Veelen voor nodig om tot het maken van het album te komen. “In mijn studententijd had ik er te weinig geld voor. In de periode erna hebben mijn vrouw en ik een gezin met vier kinderen gesticht en had ik er geen tijd voor. Een paar jaar geleden ben ik toch weer begonnen met het schrijven van liedjes, op zoek naar meer zin en betekenis. Zowel tijd als geld waren nu wel aanwezig. Bovendien is het tegenwoordig met simpele middelen mogelijk om op te nemen. Ik heb het grotendeels gedaan met GarageBand op mijn iPhone. Met een microfoon en een verloopstekkertje.”

Boekje

Zelf nam Van Veelen de vocalen, gitaren en synthesizers op. Henk Doest werkte de liedjes verder af als producer/toetsenist/mixer. Het resulteerde in een professioneel klinkend debuut, waarin invloeden te horen zijn van onder meer Spinvis, Nick Drake, Elliott Smith, Kings of Convenience, Air, Crosby, Stills & Nash (& Young). Het is te beluisteren op onder meer Spotify, maar Van Veelen, die is opgeleid tot industrieel ontwerper, wilde ook graag iets moois uitbrengen. Dat leidde tot een bijzonder A5-boekje. Schoonzus Natasja van Veelen-Strijbis maakte bij elk liedje een tekening, het boekje maakt Van Veelen zelf met de hand. Voor deze gelegenheid leerde hij te boekbinden. “Ik wilde het graag tastbaar maken. Dat is deze vorm geworden.”

Live

Op zijn website zijn de verschillende varianten te vinden, waarin ‘Geef me kleur’ besteld kan worden. Met of zonder cd, met of zonder downloadcode. Allemaal persoonlijk door de muzikant in elkaar gezet. “Hopelijk kan ik ook snel de liedjes live laten horen”, besluit hij.