Cultuur

reageer als eerstvr 19 nov 2021

Een beetje IDFA in Dordrecht

DORDRECHT – In Amsterdam is het IDFA bezig, ’s werelds meest toonaangevend documentairefilmfestival. Dit jaar presenteert The Movies een selectie uit het festivalprogramma in Dordrecht, onder de titel IDFA Extended 2021. Van 20 tot en met 28 november kunnen de liefhebbers kiezen uit een breed aanbod aan documentaires.

Documentairefilms worden meer zichtbaar in het bioscoopprogramma en de belangstelling van het publiek groeit, merkt Movies-directeur Geert ter Steeg. ‘Het is waardevol jezelf te informeren over een bepaald onderwerp op een verdiepende manier. Los van hijgerige nieuwsdrift of vooraf bepaalde opinies en vaak met verassende perspectieven en visuele schoonheid, die de inhoud extra kracht geeft. Zo is er de openingsfilm van het festival: Four Journeys. Louis vertelt zijn intens persoonlijke verhaal over hoe hij als tweede kind in een Chinees gezin zijn ouders in conflict bracht met de autoriteiten vanwege de éénkindpolitiek. Verder is er veel aandacht voor klimaatthema’s in de films Cow en Bigger Than Us. In Herr Bachmann und Seine Klasse duiken we volop en langdurig in het hedendaagse onderwijs aan pubers. En Turn Your Body to the Sun is zowel een persoonlijk verhaal van een kleindochter als een archieffilm over het lot van Sovjet-soldaten in de Tweede Wereldoorlog’.

Op dinsdagavond 23 november is er een festivalavond met een dubbelprogramma en inleidingen op de films door Geert ter Steeg. Elke filmtitel wordt op twee momenten vertoond. En de toegangsprijs is met 8,50 euro laag gehouden. Meer informatie en kaarten: www.themoviesdordrecht.nl.

 

Op de foto: Four Journeys.

Geef een antwoord