DORDRECHT – Tijdens de Boekenweek, deze week wordt de 79e gevierd, beleeft de boekverkoop altijd een flinke piek. Maar daarna stort het weer net zo rap in. Met name door jongeren worden er erg weinig boeken gelezen, zegt Casper Markesteijn van DordtLiterair. “Iedereen vindt lezen belangrijk. En dat  is het ook. Als je je zorgen maakt om de ontlezing, moet je daar prioriteit aan geven. Lezen is aantoonbaar belangrijk voor je taalontwikkeling. Maar literatuur geeft ook meer inzicht in de wereld én in jezelf.”

De vrijwilligersstichting waar Markesteijn voorzitter van is, “een clubje leesfanaten”, heeft die leesbevordering als belangrijkste missie. Door bekende schrijvers uit te nodigen voor lezingen, door andere literaire activiteiten in samenwerking met de bibliotheek of het museum te organiseren en door het jaarlijks organiseren van de Academica Literatuurprijs, een inmiddels toonaangevende beloning van literaire debuten. Al die activiteiten staan echter op dit moment op de tocht. “Vroeger stond er voor letteren 80.000 euro op de gemeentelijke begroting”, zegt Markesteijn. “Dat is de afgelopen jaren door het college teruggebracht naar 2.000.” De stichting moest noodgedwongen het onderkomen aan het Steegoversloot verlaten. Gelukkig bood de bibliotheek de zolder op de Groenmarkt aan als nieuw, gratis, onderkomen. Maar verschillende activiteiten moesten wel geschrapt worden. “We wilden in mei bijvoorbeeld een symposium organiseren over ‘young adult’-boeken. Speciaal gericht op de afhakende lezer tussen de 15 en 25 jaar. Met tips voor leraren en aandacht voor de werking van het puberbrein. Met name op het VMBO en MBO wordt dramatisch weinig gelezen. Die leerlingen gaan dood als ze hun mobiel niet hebben, maar lezen geen boeken. Dat is een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. Er zijn genoeg boeken die jongeren boeien, maar je moet het wel weten als leraar. Het plan voor het symposium werd direct enthousiast ontvangen, maar voor een subsidie kregen we nul op het rekest.”

Debutantenprijs

Markesteijn en de andere juryleden van de Academica Literatuurprijs lezen meer dan honderd debuten per jaar. Drie ervan belanden uiteindelijk op de shortlist voor de prijs, die in september weer wordt uitgereikt in Den Haag. “Deze prijs heeft steeds meer invloed en is echt een opsteker voor een debutant”, stelt Markesteijn. Ook hier ondervindt de stichting echter tegenwind. Voor de uitreiking van volgend jaar wordt nog gezocht naar een nieuwe naamgever/sponsor. “Af en toe word je wel moedeloos van het zoeken naar fondsen en sponsors. De liefde voor het lezen drijft ons om door te gaan.”

Verpakken

Regelmatig is Markesteijn te gast op ouderavonden van scholen. Vrijwel alle ouders vinden lezen belangrijk. Maar als de voormalig leraar dan vraagt wat ze op dat moment zelf aan het lezen zijn of wat ze hun kinderen voorlezen, blijft het meestal akelig stil. “Ouders weten vaak niet wat ze moeten aanbieden. Je moet het op een aantrekkelijke manier aanpakken. Zoals Adriaan van Dis dat doet bij DWDD of de boekverkopers die aan dezelfde tafel hun aanraders promoten. Dat heeft veel effect, denk ik. Literatuur is lang niet altijd elitair. Neem Bonita Avenue van Peter Buwalda, drie jaar geleden winnaar van onze debutantenprijs. Een zeer toegankelijk boek. Of lees het fascinerende verhaal van kunstenaar-schrijver-avonturier Joost Conijn. Afgelopen zondag heeft hij op onze uitnodiging een uitverkochte lezing gehouden in het Dordrechts Museum. Hij bouwde zijn eigen vliegtuig en schreef een boek over het avontuur dat daarop volgde.”

Wie deze week bij de boekhandel minimaal 12,50 euro besteedt, krijgt er gratis het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’ van Tommy Wieringa bij.

Van Dis

Kijk voor de regionale activiteiten in het kader van de Boekenweek op www.debibliotheekaanzet.nl. Adriaan van Dis geeft vrijdag 14 maart onder meer een lezing in het Zwijndrechtse Theater Festino.