DORDRECHT – Over de jeugdjaren van de Dordtse Anneke Knüppe-De Jongh (86) is een boek verschenen met als titel ‘Hier in het Oosten alles wel’. Haar tien jaar jongere nicht Mieke Melief schreef het boek aan de hand van tientallen handgeschreven brieven en memoires die haar vader begin jaren zeventig op zijn Remmington typte en uitvoerig historisch onderzoek. (Foto: Thymen Stolk)

Anneke kwam in 1930 ter wereld in Hongkong en woonde tot haar vijftiende met haar ouders en jongere broers en zussen in China. Niet alleen het welvarende leven als expats in de Verdragshaven Tientsin, maar ook de tweeënhalf jaar die zij in het jappenkamp Weihsien verbleef, bepaalden voor een groot deel haar karakter en leven. Raakte ze de eerste twaalf jaar van haar leven gewend aan luxe en bescherming, de daaropvolgende jaren leerde ze het echte leven kennen. “De jaren in het jappenkamp werden mijn redding,” zegt Anneke hierover. “Voor de oorlog kon ik nog geen ei stuk slaan om te bakken. In het kamp, waar wij gelukkig niet te maken hadden met Japanse soldaten als bewakers, leerde ik zelf dingen maken. In tegenstelling tot de Indische jappenkampen, werd ons kamp geleid door Japanse ambtenaren die het interne bestuur overlieten aan Engels en Amerikaanse kampbewoners. Voor de kinderen was het kamp bijna helemaal geen straf. Het leek één groot vakantiekamp met concerten en optredens van Engelse, Amerikaanse en Belgische geïnterneerden. Eindelijk had mijn vader tijd voor ons en in deze tijd is er een hechte, warme band tussen ons ontstaan. Er waren concerten van Engelsen, Belgische en Amerikaanse geïnterneerden.”

Elegante verschijning

De liefde voor cultuur heeft Anneke behouden. Al 65 jaar geniet ze van het leven in Hollands oudste stad. Na haar huwelijk met Ben Knüppe, die een advocatenkantoor in Dordrecht uitbouwde en lange tijd Deken van de Orde van Advocaten was, kwam ze hier wonen. Ze werd lid van het Toonkunstkoor en de Alliance Française. Nog altijd is ze een elegante verschijning in Dordrecht. Ze gaat regelmatig naar concerten en lezingen over kunst en de Franse taal. Het ruim 400 pagina’s tellende boek over haar jeugdjaren leest als een spannende familieroman waar doorheen Melief op knappe wijze de geschiedenis van Nederland, China en de rest van de wereld van 100 jaar geleden weefde. Voor meer informatie over het boek en foto’s:  www.hierinhetoostenalleswel.nl.

 

Op de foto: Schrijfster van het boek, Mieke Melief en Anneke Knüppe genieten nog altijd samen van de foto’s en verhalen uit het China van het begin van de vorige eeuw.