DORDRECHT – Het jubileumconcert ’40 jaar kleinkunst’ van de Dordtse muzikant/liedjesschrijver Wim Bevelander is verplaatst naar 29 mei. Het concert met band stond gepland op 29 januari, maar wordt vanwege de coronamaatregelen vier maanden doorgeschoven. Het vindt plaats in Ketel 1 in het Energiehuis en begint om 19.00 uur. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Kaarten voor het concert van Bevelander & Band (Christan Grotenbreg, Han Wouters, Jan-Peter Beijersbergen en Mark Dekkers) zijn voor 17,50 euro te reserveren via www.truetickets.nl. Tijdens het concert wordt een videoregistratie gemaakt (door het Dordtse bedrijf Mootiv en een geluidsopname door Jan Dekker in de studio van ToBe).

In de decembereditie van wijkmagazine Thuis in Stadspolders & Dubbeldam stond het onderstaande interview met Wim Bevelander.

De liefde voor muziek van Wim Bevelander

In ’82 maakt Wim Bevelander (67) zijn eerste LP. Er zouden nog vele volgen. Na veertig jaar ‘in de muziek’ heeft Wim een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Zijn muzikale biografie beslaat maar liefst zes A4’tjes. Van swingende folk-, pop- en kinderliedjes, al dan niet met een humorsausje, tot pittige songs met een meer serieuze ondertoon die tot nadenken zetten. Ze pronken allemaal op dat overzicht. Wim waait met vele muzikale winden mee, simpelweg omdat hij dol is op verschillende genres en van muziek maken houdt. Een gesprek met een jongen uit Brabant die op zijn veertiende net zolang bij zijn ouders zeurt tot hij zijn eerste gitaar krijgt.  

“Het was de allergoedkoopste gitaar die er te koop was, hoor. Een paar plankjes hout. We hadden het vroeger thuis niet breed. Maar op die gitaar heb ik dus leren spelen, daarvoor bleef het als kind een beetje op potten en pannen trommelen”, vertelt hij. “Op de middelbare kreeg ik een vriend die een elektrische gitaar had, akkoorden speelde. Jaaaaa, dat was het dus helemaal!” En dus stapt de tiener in Valkenswaard met zijn elektrische treinspullen op de fiets om ze in Eindhoven te verkopen. Een 13 kilometer lange route die hij vaker zal trappen. “Want daar hadden ze in de bibliotheek muziekboeken waar ik de teksten van overschreef. Later kon ik gelukkig kopietjes maken.” Op zijn zestiende gaat Wim ‘er helemaal voor’ en is er het eerste bandje. “We speelden muziek van bands als The Rolling Stones. Maar ja, een bandje was toch wel een heel gedoe en we maakten een ontzettende klereherrie. Je kon jezelf niet eens horen.” Eenmaal achttien en volwassen pakt Wim het serieuzer aan en start met zijn middelbare schoolvriend Corstiaan een vrolijk folkbandje. “We noemden ons Cors&Beef en speelden op feestjes en partijen. We hebben destijds op de meest gekke plekken gestaan, maar nadat ik naar het westen van Brabant was verhuisd, verwaterde het contact.”

Mooie combi

Het is het begin van zijn solocarrière. Met eigentijdse, enigszins diepzinnige liedjes treedt Wim op in heel Nederland. “Van Friesland tot Limburg en dan weer in Noord-Holland en Zeeland. Echt in heel Nederland en ook in België. De muziek sprak jongeren aan dus trad ik veel op bij koffiebars.” Het optreden kan Wim prima combineren met zijn parttimebaan in het onderwijs. “Ik was in het weekend altijd veel op pad, maar ben daar mee gestopt toen de kinderen, we hebben vier jongens, in de puberteit kwamen.” Wim stort zich vervolgens op het schrijven van kinderliedjes en brengt verschillende cd’s uit met grappige, aansprekende liedjes en liedjes over Bijbelverhalen. Na deze tijd slaat hij nog vele andere muzikale wegen in en treedt met regelmaat op. Een bestaan als een fulltime-muzikant ambieert hij nooit. “Ik wil niet zo’n broodschrijver zijn waarbij je onder druk staat of dingen die je leuk vindt niet mag doen. Ik heb het altijd heel goed kunnen combineren met mijn parttimebaan.”

Andere projecten

Werk brengt Wim en zijn gezin dertig jaar geleden naar Dordrecht, waar hij bij De Hoop aan de slag gaat. Hun thuis vindt de familie in Stadspolders. “We wonen hier heerlijk en ik vind Dordrecht er alleen maar leuker op worden!”, aldus Wim. De liefde voor muziek brengt hij over op de kinderen die ook allen in een band spelen. Inmiddels is het een jaar of drie geleden dat zijn laatste cd uitkwam. “Door diensten als YouTube en Spotify heeft de cd-verkoop een enorme klap gekregen. Het opnemen van een cd is een flinke investering. Je moet de studio in en ik werk altijd met professionele muzikanten die conservatoriumgeschoold zijn. Ik heb daarom andere projecten opgepakt.” Dat is onder meer het spelen van covers op feesten met zijn jeugdvriend Corstiaan. “Veel valt nu natuurlijk in het water en is ‘on hold’ gezet. Aan het begin van de coronacrisis heb ik een paar optredens gegevens. In Gorinchem bijvoorbeeld, op een parkeerplaats, op uitnodiging van en bewoonster van Yulius, omdat ze niets te doen hadden. En ook eens in de tuin van een verzorgingstehuis. Daarvoor heb ik toen liedjes van onder meer Wim Sonneveld geoefend.”

Jubileumconcert

In januari van het nieuwe jaar staat zijn jubileumconcert gepland in het Energiehuis. “Hopen natuurlijk dat dat door kan gaan. De muzikanten zijn gecontracteerd en er worden opnames gemaakt. Daar kan ik dan ook weer liedjes van uitgeven. Maar dat blijft dus nog even spannend…Ondertussen verzorg ik ook nog spreekbeurten in kerken, waarbij ik ook passende, vlotte liedjes speel.” Nieuwsgierig geworden naar deze kameleon in de muziek? Neem dan eens een kijkje op de website van Wim Bevelander: www.wimbevelander.nl