DORDRECHT – Leven in vrijheid. Al 75 jaar. Het is een gegeven dat volop de aandacht verdient. Voor die vrijheid is in het verleden hard gevochten, aldus Dordtenaren Peter van der Leer en Dick Verheijen, die de ledenwerkgroep 75 jaar bevrijding hebben opgericht. Zij sloegen eind 2018 de handen ineen om een divers en uitgebreid activiteitenprogramma samen te stellen omtrent 75 jaar bevrijding. Dat omvat onder meer lezingen en herdenkingen die sinds oktober worden gehouden. Op de agenda staan bijzondere lezingen die de heren graag onder de aandacht brengen onder andere die van Arjan Erkel.
De Rotterdamse antropoloog werkte voor Artsen Zonder Grenzen toen hij in augustus 2002 werd ontvoerd in Dagestan. 607 dagen duurde zijn gevangenschap, terwijl een intensief diplomatiek proces gaande was om hem vrij te krijgen. Erkel is nu een pleitbezorger om vrijheid te koesteren én er voor te vechten. Zijn verhaal past perfect bij het streven dat Dick Verheijen en Peter van der Leer hebben: stilstaan bij vrijheid die geen vanzelfsprekendheid is. Vroeger niet, nu niet. “Bij elke lezing komt de vraag boven ‘wat zou jij doen?’. Het publiek wordt gedwongen om na te denken over belangrijke vraagstukken, van toen, in oorlogstijd, en nu, veelal eenzelfde kwesties maar dan in een actueler jasje”, aldus Dick. Peter vult aan: “De verantwoordelijkheid die je voor vrijheid hebt, blijft! Besef je heel goed dat het morgen anders kan zijn.”
De lezing van Arjan Erkel, interessant voor jong en oud, vindt donderdag 12 maart plaats bij The Movies. Aanvang om 19.30 uur. Na de pauze wordt de documentaire ‘Watani: My Homeland getoond, die op een heel andere manier het strijden voor en (her)vinden van vrijheid toont. Kaarten voor de avond kosten 7,50 euro per stuk, scholieren betalen 2,50 euro, en zijn te bestellen via. De avond duurt tot 22.30 uur.
Lees het hele verhaal over de ledenwerkgroep 75 jaar bevrijding in de afgelopen weekendeditie van Dordt Centraal.