DORDRECHT – Je kunt je toneelcarrière slechter starten dan de in Dordrecht geboren en getogen Merel Baldé (25). Meteen na haar afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie viel ze, min of meer toevallig, met haar neus in de boter met de vrouwelijke hoofdrol in de musical Soldaat van Oranje. In de pauze van haar 241e (!) optreden in deze succesproductie vertelt ze over The Double Show, een theaterprogramma waarmee ze samen met studiegenoot Tim Teunissen een korte tour doet. Die wordt op dinsdag 29 maart afgetrapt met een try-out in Schouwburg Kunstmin. (Foto: Casper Koster)

Dat de eerste voorstelling van The Double Show in haar geboortestad plaatsvindt, maakt het toch wel extra bijzonder voor de actrice. “Als klein meisje ging ik vaak naar jeugdvoorstellingen in Kunstrmin. Daar heb ik mooie herinneringen aan. En ook aan de tijd dat ik op de Jeugdtheaterschool Dordrecht zat. Ik hoop dinsdag veel vrienden en familie in de zaal te zien. Maar natuurlijk ook een hoop onbekende gezichten.”

Sexy

Dat publiek krijgt tijdens ‘Trek ’t Uit’, de helft van The Double Show die Baldé verzorgt, de kleinkunstliedjes te horen die ze zelf schreef en componeerde. Denk daarbij niet aan overwegend zwaarmoedige kost, zegt ze. “Ik zoek in mijn liedjes graag de grenzen op. Het is kleinkunst in een sexy jasje, een tikkie brutaal. Bij mij wordt het eerder grappig of ironisch dan zwaar op de hand.”

Kleinkunst Festival

De muziek was haar eerste en is nog steeds haar grootste liefde. “Op de toneelschool ontdekte ik dat ik ook mijn eigen liedjes kon maken. Natuurlijk heb ik het heel erg getroffen met de toneelrollen die ik speel en heb gespeeld. Maar hiermee voel ik me veel meer verbonden. Ik leef me hier niet in in een personage, maar het is iets wat helemaal uit mezelf komt. Mijn eigen tekst, mijn eigen idee.” Toetsenist Wolter Weulink begeleidt de liedjes op het podium en zingt tweede stem. Ze vielen in ieder geval al in de smaak bij de jury van de Wim Sonneveldprijs, want half april staan ze in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Antihelden

De andere helft van The Double Show neemt goede vriend en oud-studiegenoot Tim Teunissen voor zijn rekening. In zijn cabaretvoorstelling ‘Vluchten kan altijd’ kruipt hij in de huid van een reeks van tien heel verschillende antihelden, die één ding gemeen hebben: ze zijn bang. Ze houden zich staande door zich van de domme te houden of juist hoog van de toren te blazen, maar houden ook de vluchtweg open. “Het worden echt mensen van vlees en bloed”, zegt Baldé. “Tim en ik hebben een beetje dezelfde stijl. En we vermoeden daarmee ook een beetje hetzelfde publiek. Dat is dus ook het idee achter The Double Show.”

The Double Show is dus twee voorstellingen op één avond: muziek en cabaret. De voorstelling in de Kleine Zaal van Kunstmin op dinsdag 29 maart begint om 20.30 uur. Kaarten zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar via de website van Kunstmin en aan de theaterkassa.