DORDRECHT – Het is bijna dertig jaar geleden dat Muziekpodium DJS zijn laatste opknapbeurt kreeg. Het bestuur had het geld voor een broodnodige renovatie bijna binnen, maar startte voor het laatste stukje financiering een crowdfundingsactie. Die loopt nog een paar dagen, maar de gehoopte 20.000 euro is inmiddels al ruim binnen. (Foto: Muziekpodium DJS)

DJS werd in 1947 opgericht. De letters staan voor Dordtsche Jazz Sociëteit. En hoewel veel mensen het nog steeds over de ‘jazzsoos’ hebben, programmeert het huidige Muziekpodium DJS veel breder dan alleen dat genre. Ieder weekend is er meerdere avonden livemuziek in uiteenlopende genres te horen: van toegankelijke jazz, tot blues en Americana, en van soul tot wereldmuziek. DJS, gevestigd op de Grotekerksbuurt aan de voet van de Grote Kerk, is met die ruim 75 jaar geschiedenis een ‘old bird’ met een rijk verleden. En wat het bestuur betreft met een bloeiende toekomst, zegt voorzitter Roel Esseboom. “Op naar de 100 jaar, zeiden we bij het 75-jarig bestaan. “We willen blijven doen wat we doen. Onderscheidend programmeren van kwaliteitsmuziek die je niet altijd in de top 40 of op andere podia in de regio tegenkomt. Geen experimentele piep-knor-jazz, maar pure ‘rootsy’ muziek, met passie en vakmanschap gebracht. Verrassende onbekendere acts, maar ook bands die op de toppodia staan kun je gewoon hier in Dordrecht tegenkomen. En we willen nog meer jongere doelgroepen gaan aanspreken. Om dat te kunnen doen, moeten we nu flink investeren. In ons onderkomen, maar bijvoorbeeld ook in onze marketing, website en huisstijl.”

Wensenlijstje

Met de verbouwing zijn uiteraard flinke kosten gemoeid. De financiering ervan is bijna rond, vertelt Esseboom. “We hebben zelf gespaard en we krijgen bijdrages van het Cultuurfonds en van de gemeente. Voor het gat dat er dan nog overblijft, zo’n 20.000 euro, zijn we een crowdfundingactie gestart.” Het wensenlijstje ziet er zo uit: “Een groter podium, over de hele breedte van het pand, een compactere, slimmer geplaatste bar en een nieuwe geluidsinstallatie. De huidige is uit 2002, krijgt het regelmatige flink voor zijn kiezen, en kan er elk moment mee ophouden. Verder komt er een mindervalidentoilet, worden er verschillende ‘akoestische maatregelen’ genomen en zorgen we ervoor dat we ook af en toe ‘seated concerts’ kunnen geven.”

Verjonging

Op dit moment mogen er, van de brandweer, maximaal honderd bezoekers per keer naar binnen. “Hopelijk worden dat ietsje meer na de verbouwing”, zegt Esseboom. Over bezoekers gesproken: “Je ziet dat de horeca sneller uit de coronadip is geklommen dan cultuurinstanties. We zijn er nog niet, maar zijn weer bijna op het niveau van 2019, het laatste volledige jaar zonder corona. We zijn qua bezoekers wel een beetje aan het vergrijzen, dus gaan nadrukkelijk ons best doen om ook meer twintigers en dertigers naar binnen te halen. Door goed te luisteren naar wat ze willen horen en drinken. En door betere marketing.”

Bedankjes

Een bijdrage leveren voor de renovatie van DJS kan nog een paar dagen hier. Als dank kan je allerlei leuke bedankjes uitkiezen, zoals concertkaartjes, elpees of een driegangendiner bij Rebel Rebel. Meer weten over (de programmering van) DJS? Kijk op www.muziekpodiumdjs.nl.