DORDRECHT – Twerking, Vogue, Fortnite, flashmobs, een soefi- of stoelendans. Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en ‘empowerment’. In de video-installatie Universal Tongue, nu te zien en beleven in Ketel 1 van het Energiehuis, laat ze zien dat dans een universele taal is, die wordt gesproken door verschillende subculturen, viraal wordt verspreid en over alle culturele grenzen heen reist.

Kruithof onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via socialmediaplatforms. Samen met 52 researchers van over de hele wereld zocht ze dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Samen vonden ze duizend dansstijlen in 196 landen en die zijn gebundeld in Universal Tongue. Deze vier uur durende video-installatie is verdeeld over acht schermen en bevat in totaal maar liefst 32 uur aan ‘found footage’, geordend op ritme en het aantal dansers.

In eigen stad

Anouk Kruithof is geboren en getogen in Dordrecht. Ze studeerde in 2003 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en woont en werkt afwisselend in Nederland, Brussel en Boto-Pasi, Suriname, en woonde voorheen in Mexico Stad, New York, Berlijn en Rotterdam. Haar werk werd opgenomen in groepstentoonstellingen van onder andere het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, FOAM en het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York. Universal Tongue was onder meer te zien in Museum Voorlinden en in Kunstcentrum Vooruit in Gent. Nu is de bijzondere video-installatie te zien in haar ‘eigen stad’.

Intense ervaringen

Universal Tongue heeft een totale duur van vier uur. Het is helemaal aan jou hoe lang je blijft. Je kunt je bezoek eveneens onderbreken voor een drankje in Khotinsky en daarna weer verder genieten of meedansen. Universal Tongue is een programma in de nieuwe reeks van verrassende programma’s in Ketel 1 van het Energiehuis onder de titel Ketel 1 Installaties. De ‘voorstellingen’ die te zien zullen zijn, zijn stuk voor stuk intense ervaringen, balancerend op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Regelmatig verschijnt er een nieuwe editie. De toegang tot Ketel 1 is 5 euro.