DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Beklemmend

Mensen die een hekel hebben aan kleine afgesloten ruimtes krijgen het misschien al Spaans benauwd van deze foto. Het is een opname uit een video op de tentoonstelling Huis Clos (tot en met 10 maart) in Pictura. Om die te zien daal je via een steile trap af naar de kelder. Eenmaal in de schemerige gewelven overvalt je dit beeld van een vrouw die bijna klem zit onder het plafond. Nog beklemmender wordt de sfeer in een ander deel van de kelder, waar nog twee video’s zijn te zien van kunstenaar Ilja den Hollander. Afgesloten ruimtes spelen een grote rol in haar werk. Een van de video’s maakte ze in coronatijd, toen ze zich als zoveel andere mensen gevangen voelde in een uitzichtloze situatie.

De tentoonstelling is samengesteld door Ton Kraayeveld, lid van de tentoonstellingscommissie van Pictura. Hij ontleende de titel Huis Clos (met gesloten deuren) aan een theaterstuk van Jean Paul Sartre. Dat gaat over drie mensen in een afgesloten ruimte die niet kunnen ontsnappen. Zeven kunstenaars richten zich op dit thema, waarbij het gevoel van beklemming soms heel direct opspeelt, zoals bij het werk van Ilja den Hollander. Soms sluimerend en ingetogen, zoals bij de fotoserie Moe van Aalt van de Glint over zijn vriendin die lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Maar laat u zich niet afschrikken: het is geen deprimerende tentoonstelling. Er wordt ook gelachen en muziek gemaakt, in de film Bajka van Lucia Nimcová. En er zijn ook mensen die bewust kiezen voor een leven in afzondering, laten de ‘kluizenaars’ van Roderick Laperdrix zien.

Toch behoefte om na afloop de zinnen te verzetten? Dat kan op de tentoonstelling Lyrische Abstractie, ook in Pictura. Daarover meer in een volgende rubriek.