DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Buitentekenen

Al sinds de oprichting trekken Picturianen naar buiten om te tekenen. Amateurtekenaars kunnen zich dit feestjaar ook in die oude traditie scharen. Op vier zaterdagen organiseert Pictura workshops Buitentekenen voor tekenliefhebbers onder leiding van een professionele kunstenaar. Op elke zaterdag zijn er twee sessies, van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Per workshop kunnen twintig mensen meedoen.

De aftrap is 25 mei in de tuin van het Dordrechts Museum. Onder leiding van Judith Ten Bosch nemen de tekenaars de tuin met zijn oude bomen als vertrekpunt. Wie liever de natuur in gaat, kan op 15 juni tekenen in de Biesbosch onder leiding van Wim van Broekhoven.

De laatste twee zaterdagen is het thema Gezicht op Dordrecht, getekend vanaf de overkant van de rivieren. Voor veel kunstenaars was dat door de eeuwen heen een bron van inspiratie. Op 6 juli wordt er getekend op de oever van de Oude Maas in Zwijndrecht onder leiding van Bart van der Bom. Met als voorbeeld de Zwijndrechtse Picturiaan Willy Sluiter, die rond 1900 meerdere (ijs)gezichten op de rivier en Dordrecht maakte. Op 24 augustus zitten de tekenaars onder leiding van Albert Zwaan op de oever van de Beneden Merwede in Papendrecht.

Deelnemers betalen 15 euro voor een workshop van drie uur. Bij voldoende ruimte kunnen ook twee workshops op een dag worden gevolgd voor 30 euro. Huiverig voor een nat pak of doorweekt schetsblok? Bij slecht weer zijn er binnenlocaties beschikbaar in de buurt van de buitentekenplekken. De tekeningen van de eerste twee workshops worden van 22 juni tot 14 juli geëxposeerd in Pictura. De werken van de Gezicht op Dordt workshops worden in september tentoongesteld op een nader te bepalen plek.

Inschrijven kan via www.pictura.nl//event-list. Na aanmelding volgt een brief met gedetailleerde informatie.

Drie Picturianen aan het tekenen bij de rivier rond 1900.