DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Dreamteam

De broers Abraham en Jacob van Strij waren een hecht team. P.C. Wonder schilderde hen in 1812 op dezelfde manier: zwarte jas, witte halsdoek en een tekenpotlood in de hand. Toch zijn ze heel verschillend. Abraham, steil haar en felle ogen, straalt energie uit. Zijn drie jaar jongere broer met krullen oogt ziekelijk. Daar duidt ook het verband om zijn middelvinger op. Jacob leed aan jicht. Ondanks de pijnlijke gewrichtsontstekingen bleef hij tot zijn dood in 1815, op 58-jarige leeftijd, tekenen en schilderen. Desnoods liet hij zich op een slee voortduwen om een wintergezicht te schetsen. Hij lééfde voor de kunst, net als zijn broer, die ook uitblonk in tekenen en schilderen.

Samen zijn ze van groot belang geweest voor het kunstleven in Dordrecht en ver daarbuiten. Samen waren ze ook de drijvende kracht achter Pictura. Abraham was het organisatorische talent, Jacob was belezen en welbespraakt. Hun eerste teken- en schilderlessen kregen ze van hun vader Leendert. Hij had een schilderswinkel op de hoek van de Grotekerksbuurt en de Pelserbrug. Men kon hier allerlei schilderwerk bestellen, van huisschilderklussen tot decoratieve schilderingen. Het schildersbedrijf hebben Abraham en Jacob altijd voortgezet, ook toen ze succesvolle kunstenaars waren. Honderd van hun schilderijen en tekeningen worden vanaf 25 februari in het Dordrechts Museum tentoongesteld. Er is een straat naar hen vernoemd – de Van Strijsingel – maar hun graven in de Augustijnenkerk zijn nauwelijks te vinden. Wordt het niet tijd voor een standbeeld voor dit dreamteam?

Abraham van Strij.

Jacob van Strij.