DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Hondjes

Op veel schilderijen van Abraham en Jacob van Strij duikt een hond op. Vaak zijn het kleine zwartwitte kooikerhondjes, maar de hondenkenners onder de lezers weten dat wellicht beter. Op dit stilleven van Abraham staat een prachtig schoothondje. Welk hondenras zou dit zijn? Deze foto is misschien te klein om het dier goed te kunnen bestuderen. In het Dordrechts Museum zijn de Van Strij-hondjes veel beter te zien op de tentoonstelling (tot en met 1 september) met bijna honderd schilderijen en tekeningen van de broers.

Waarom schilderden ze zo vaak honden? Dat weten we niet. Omdat het vaak dezelfde hond lijkt, was het misschien hun eigen huisdier. Al zijn er wel verschillen. De honden van Abraham zijn vaak groter en gedetailleerder geschilderd en staan prominenter in beeld. Jacob heeft een voorkeur voor een klein hondje op de achtergrond. Je moet er soms echt naar zoeken. Opvallend bij Jacob is ook dat op de voorstudies voor een schilderij vaak een hond ontbreekt. Op het schilderij duikt-ie dan alsnog op.

Honden op een schilderij hebben soms ook een symbolische betekenis. Ze verwijzen naar (huwelijks)trouw of waakzaamheid, als waarschuwing voor zedeloos gedrag. Op schilderijen waarop geflirt wordt, staat de hond symbool voor erotiek en onkuisheid. Maar Abraham en Jacob houden het netjes. Op hun schilderijen is de hond vooral aanwezig als speels en levendig element. Zonder hond vonden ze hun schilderijen waarschijnlijk niet compleet. Ze stonden er ook om bekend dat ze voor elk tafereel wel een passend exemplaar hadden. Zo staat er op een wintergezicht van Jacob een hondje te kleumen op het ijs. Zelfs in een zeegezicht ontbreekt-ie niet. Nee, geen zeehond. Met al die honden is deze tentoonstelling ook een aanrader voor mensen met kinderen. Maak er een zoekwedstrijd van: wie vindt de meeste hondjes?