DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

‘Jonkies’

Waarom zou je als jonge kunstenaar lid worden van Pictura? Esther van Zoelen (23) heeft heel haar leven in Dordrecht gewoond, maar kende Pictura eigenlijk niet. Nu ze er sinds een half jaar regelmatig over de vloer komt, overweegt ze serieus om lid te worden.

Na de kunstacademie en een master aan de universiteit wilde Esther ervaring opdoen. Ze stuurde een open sollicitatie naar Pictura. Daar konden ze wel extra handjes gebruiken in dit jubileumjaar. Ze mocht lid worden van de tentoonstellingscommissie. Daarvoor hoef je geen lid van Pictura te zijn. Haar eerste klus was meehelpen met het organiseren van het project Escaleren. Nu regelt ze de workshops Buitentekenen. Volgend jaar maakt ze een tentoonstelling met jonge kunstenaars. Uit eigen ervaring weet ze dat die vooral behoefte hebben aan een plek om hun werk te presenteren en elkaar te ontmoeten. Pictura biedt die ruimte en bleek ook minder grijs en stoffig dan Esther dacht. Ze voelt zich er nog wel een ‘jonkie’, maar dat gaat vast veranderen nu ook het bestuur is verjongd met de kunstenaars Ralf Kokke (36) en Anika Hochstenbach (23).

Jonge kunstenaars moeten vaak veel ballen in de lucht houden. Naast Pictura werkt Esther drie dagen in de week als kok bij Villa Augustus. Via de docentenpool van SOC (Samen Ontwikkelen door Cultuur) geeft ze kunstlessen op scholen. En dan is ze ook nog gastvrouw bij Brutus, de tentoonstellingsruimte van kunstenaar Joep van Lieshout in Rotterdam.

Bij dat alles zou ze haast haar eigen werk vergeten. Onder de naam ‘Willemijn Kijkt’ maakt ze elke maand een serie kunstwerkjes. Dat kan een collage zijn, een foto, boekje of beeldje. Zo klein dat ze het in een envelop kan versturen naar haar abonnees. Ook zin in zo’n maandelijkse verrassing in de brievenbus? Stuur een mailtje naar:  esthervzoelen@gmail.com

Esther van Zoelen tijdens Pier15, een skate- en cultuurpark in Breda 2022.