DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Kunstsokken

De museumwinkel is de plek waar mensen hun museumbezoek vaak afsluiten. Naast ansichtkaarten en kunstboeken omvat het assortiment allerlei artikelen: van sleutelhangers en paraplu’s tot shirts, panty’s, tassen, brillenkokers en nog veel meer. Steevast bedrukt met een afbeelding van een kunstwerk.

Niet alleen beroemde kunstenaars als Van Gogh, Vermeer, Picasso en Frida Kahlo worden ‘vermarkt’. Ook werk van relatief onbekende kunstenaars kan commercieel aantrekkelijk zijn om af te drukken op een shirt of dienblad. Zo liggen er in de winkel van het Dordrechts Museum sokken met een bloemenprint waar je acuut blij van wordt. Deze vrolijke kunstsokken zijn ontleend aan een stilleven van Pieter Hofman (1755-1837). Hij was medeoprichter en ook een aantal jaren directeur van Pictura. Hofman maakte vooral decoratief werk en daarvan is maar weinig bewaard gebleven.

In dit stilleven is hij helemaal ‘los’ gegaan. We zien rozen, goudsbloemen, afrikaantjes, asters, stokrozen en anemonen, vruchten en zelfs een vogelnestje. Het schilderij hangt niet in het museum, omdat het is uitgeleend aan het Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven. Daar is het te zien op de tentoonstelling ‘Pictura in the Picture’, die 13 maart opent met tekeningen en schilderijen van zeventien Picturianen die rond 1800 werkzaam waren. Tip: trek die bloemige sokken aan en vergelijk de print met de bloemen op het schilderij. Naast dit stilleven zijn er meer onbekende pareltjes te zien. Charles Dumas maakte de catalogus met zo’n driehonderd afbeeldingen.

Het Patriciërshuis op zich is al een bezoek waard. Het bordes werpt misschien een drempel op, maar binnen staan vriendelijke vrijwilligers klaar om de weg te wijzen door de verschillende stijlkamers. Kunst, meubels, kleding en gebruiksvoorwerpen laten zien hoe voorname mensen leefden in de tijd dat Pictura werd opgericht. Hoogtepunt is (het uitzicht vanuit) de ronde Maaskamer, die deels boven de rivier ‘hangt’.