DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Levend kunstwerk

‘Juffrouw Nel’ was een pionier: ze was de eerste bibliothecaresse van Nederland. Nel Snouck Hurgronje werd in 1905 directeur van de in 1899 geopende bibliotheek in Dordrecht, de allereerste openbare bieb in het land. Ze leeft niet alleen voort in de geschiedenisboeken, maar ook in een plant: boekweit. Omdat ze haar leven gewijd heeft aan boeken, koppelden Marleen Oud en Geerten Ten Bosch haar aan deze plant. Nel is een van de Dochters van Dordrecht: 120 vrouwen met een bijzondere rol in de geschiedenis van de stad. Allemaal zijn ze in 2020 symbolisch aan een bloem gekoppeld. De Picturianen Marleen en Geerten wonnen met dit idee de kunstopdracht om de Dochters te eren. Waar een beeld of gedenksteen al gauw voor de hand ligt, bedachten zij een ‘levend, groeiend, bloeiend’ eerbetoon. Ook planten en bloemen kunnen een kunstproject zijn. Voor verzetsstrijdster Lenie Dicke kozen ze vlas, een sterke, nuttige plant verbonden met de weefkunst die zij beoefende.

Op de begraafplaats Essenhof, achter het Lenie Dickepad, is de TussenTijdTuin gerealiseerd; zonder gif of kunstmest en alle 120 bloemen uit zaden en bollen. Het is een levend kunstwerk, waar ook ruimte is voor spontaan opkomende soorten. Sommige bloemen zijn verdwenen, omdat de grondsoort blijkbaar niet de juiste is. Ook het weer is van invloed op wat er groeit en bloeit. Dit jaar doen morgenster, cichorei, duizendschoon, akelei, knoopkruid en toorts het goed. En de grassen: de verscheidenheid in bloei van de vele soorten is bijzonder om te zien.

Voortschrijdend inzicht leert dat meebewegen met de tuin, dus laten staan wat er komt, vruchtbaarder is. Het leidt tot een wildere, meer inheemse tuin waar het krioelt en gonst van de beestjes. Een tuin om van te genieten en waar mensen ook een enkele bloem (of gras) kunnen plukken om op een graf te leggen.