DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Passie voor tekenen

Een bont gezelschap verzamelde zich zaterdagmorgen in de Dordtse Biesbosch. Van twintigers tot 70- en zelfs 80-plussers en een mix van beroepen en achtergronden. Maar allemaal met dezelfde passie: tekenen. En wat is er nou mooier dan tekenen in de natuur, op een klapstoeltje en met het tekenbord op de knieën? Met Picturalid Wim van Broekhoven als bevlogen docent. Zelf typeert hij zich als een ‘bordercollie’ die zijn tekenende schapen die uitzwermen naar verschillende plekken, bij elkaar zal houden.

Met deze workshop – er volgen er nog twee – haakt Pictura in op een oude traditie. Picturianen trokken er 250 jaar geleden al samen op uit om landschappen te tekenen. Niet alleen voor de gezelligheid, van samen oefenen word je ook beter. Maar een ‘meesterwerk’ hoeven jullie niet te maken, zegt Van Broekhoven geruststellend. Buiten tekenen is lastig, omdat er in de natuur zo’n grote afwisseling is. Belangrijk is om te kiezen tussen veraf, dichtbij en heel dichtbij, zoals de structuur van grassen en bladeren. En durf ‘groot’ te tekenen, geeft hij de deelnemers nog mee voordat ze uitzwermen, de bosjes in of naar het water.

Als na tweeënhalf uur alle tekeningen worden verzameld valt de variatie in onderwerpen op. Van bootjes en een schilderachtige houten schuur tot rietpluimen, bomen, een close-up van planten en zelfs een (opgezette) bever. Alle tekeningen worden van 22 juni tot 14 juli geëxposeerd in Pictura.

Ook zin om mee te doen aan een workshop buitentekenen? Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Op 6 juli wordt er getekend op de oever van de Oude Maas in Zwijndrecht onder leiding van Bart van der Bom. Thema: Gezicht op Dordrecht. Op 24 augustus zitten de tekenaars onder leiding van Albert Zwaan op de oever van de Beneden Merwede in Papendrecht. Inschrijven kan via www.pictura.nl//event-list.