DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Reiziger

Kunstenaar Frans van Lent (68) is een reiziger. Dat straalt af van zijn werk, nu tentoongesteld in Pictura. De tekst-, foto-, geluids- en videowerken ontstonden bij recente reizen per trein, per auto en te voet. De reizen zélf zijn altijd het onderwerp, niet de bestemming.

In de trein van St. Moritz naar Zermatt schreef hij acht uur onafgebroken. Geen reisverslag, maar overpeinzingen en observaties, niet bedoeld om teruggelezen te worden. Op een andere reis per trein, die van A naar B reed in 60 minuten, liep hij in die tijd van de achterkant van de trein naar de voorkant. En op de terugweg in omgekeerde richting. Hij maakte boswandelingen, waarbij hij twee keer dezelfde struik fotografeerde. De aandachtige kijker ziet dat op de ene foto  de schaduw links van de struik valt, op de andere rechts.

Ook waadde hij door een rivier in Frankrijk en filmde dat met zijn mobiele telefoon. Je wordt het beeld ingezogen: de groen uitgeslagen keien op de bodem, de schitteringen en weerspiegelingen op het water en het klotsen en kabbelen van het water. Het is alsof je met hem mee glibbert over de stenen. Met dit werk borduurt hij voort op de video waarmee hij in 2022 de Picturaprijs won (met als beloning deze tentoonstelling). In een snelstromende rivier zette hij een emmer, verzwaard met stenen, om een plek van rust en stilte te creëren (foto).

Net zoals de natuur en stromend water nooit hetzelfde zijn, heeft ook de tentoonstelling geen vaste vorm. Voortdurend worden de werken verplaatst, waardoor je er weer anders naar gaat kijken.

‘De Verplaatsing’ duurt tot en met 16 juni. Voor de Derde Zaal heeft Van Lent elke week een andere kunstenaar uitgenodigd, uit verschillende landen. Die maken allemaal een werk van hun reis naar Dordrecht, dat steeds op zondagmiddag wordt gepresenteerd.