DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Relpenning

Er gaat altijd wel iets mis of dingen lopen anders dan gepland bij het organiseren van een evenement. Ruzies (vaak over geld), mensen die de baas willen spelen en ander gedoe: het hoort er allemaal bij. Ook in dit feestjaar van Pictura was er al een heuse rel. Ach, laten we niet overdrijven: een relletje. Het begon allemaal met het idee een prijsvraag te organiseren voor een eigentijds ontwerp voor een jubileumpenning. Bij elk bijzonder jubileumjaar van Pictura zijn de afgelopen 250 jaar speciale penningen gemaakt.

Die prijsvraag kwam er niet. Tijdnood, zegt Picturalid Robert Jan van ‘t Hoff, die het zou regelen. Hij is een nazaat (zesde generatie) van Pictura-oprichter Abraham van Strij. Zonder iets te zeggen maakte hij zélf het ontwerp en zette daarmee het bestuur voor het blok. Niet fraai, maar er was wel op tijd een penning.

Aan de ene kant staat een afbeelding van het schilderij De tekenles van Abraham van Strij; op de keerzijde het door Geerten Ten Bosch ontworpen logo voor dit jubileumjaar. Van ‘t Hoff voegde nog een eigen element toe met het citaat ‘Schoonheid als bron van inspiratie’. Behalve op zijn gedrag kreeg hij ook kritiek op het ‘oubollige’ ontwerp. Maar volgens Van ‘t Hoff doet deze klassieke penning recht aan het heden en rijke verleden van Pictura. “Ik vind dat we op de schouders van onze voorouders moeten gaan staan.”

De penning is in diverse uitvoeringen (vanaf 49 euro voor de bronzen variant) te koop in de winkel van het Dordrechts Museum. Misschien krijgt het relletje nog een mooi slotakkoord. Binnen Pictura wordt gebroed op een prijsvraag voor een twééde jubileumpenning. Maar dan een eigentijds exemplaar, uit de 3D-printer of van gerecyclede materialen. En misschien komt er ook nog een variant in chocola.