DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.
Reporter van zijn tijd
IJsschotsen in de Oude Maas? Na de zoveelste zachte winter kunnen we ons amper voorstellen dat de grote rivieren bij Dordrecht in de strengste winters van vroeger (bijna) dichtvroren. Dit schilderij van Willy Sluiter van de Oude Maas bij het Veerplein in Zwijndrecht getuigt van zo’n barre winter. Het hangt in de werkkamer van wethouder Tycho Jansen in het gemeentehuis van Zwijndrecht. Sluiter schilderde rond 1900 meerdere ijsgezichten.
Willy Sluiter (1873-1949) zal niet bij iedereen bekend zijn, al is er een straat naar hem vernoemd in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Een groot deel van zijn jeugd woont hij op het Veerplein. Na zijn kunstopleiding in Rotterdam en Den Haag gaat hij weer een tijd bij zijn ouders wonen. Hij huurt een atelier boven in de Blaauwpoort in Dordrecht, waar Pictura in 1774 begon. Vaak trekt hij er op uit om als een reporter van zijn tijd schetsen te maken van wat hij tegenkomt.
Door zijn lidmaatschap van Pictura (vanaf 1893) en later ook van Pulchri in Den Haag heeft hij veel contacten met schilders uit binnen- en buitenland. Voor zijn ontwikkeling is dat erg belangrijk geweest. Hij groeit uit tot een populaire kunstenaar, die vooral bekend staat om zijn portretten: van fabrieksarbeiders en vissersvrouwen tot leden van het koninklijk huis. De gemeente Zwijndrecht bezit een grote collectie werk van hem, die vorig jaar te zien was ter ere van zijn 150e verjaardag. Terecht wordt deze Picturiaan als de beroemdste kunstenaar van Zwijndrecht gezien.
Deze zomer kunt u in de voetsporen van Sluiter vanaf het Veerplein ook een gezicht op de Oude Maas en Dordrecht tekenen. Op vier zaterdagen organiseert Pictura op verschillende locaties workshops buitentekenen voor amateurs onder leiding van een kunstenaar. Meedoen? Binnenkort meer informatie in deze rubriek.