Actueel

reageer als eerstma 6 dec 2021

Prinses Laurentien opent tentoonstelling in Onderwijsmuseum

DORDRECHT – Prinses Laurentien komt komende donderdag naar Dordrecht om in het Nationaal Onderwijsmuseum de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ te openen. Een tentoonstelling waarin een jarige leesmethode wordt gekoppeld aan leesplezier, maar ook aan de toenemende ont-lezing onder jongeren.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de methode Veilig leren lezen, waarmee miljoenen Nederlanders en Vlamingen hebben leren lezen. De leesmethode van frater Caesarius Mommers begon ooit met het bekende drieluik ‘boom roos vis’ en is inmiddels aan z’n vijfde versie toe. Kinderen in groep drie leren nu lezen met ‘ik kim sim’. De 60e verjaardag van de methode vormde de directe aanleiding voor de tentoonstelling. Maar er is meer.

Een klein wonder
Leren lezen is een klein wonder. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker bijvoorbeeld het antwoord op vragen als ‘hoe leren wij lezen?’ en ‘hoe belangrijk is het dat we blijven lezen?’ Actuele vragen nu er sprake is van toenemende ont-lezing en laaggeletterdheid onder jongeren. Ook die problematiek komt nadrukkelijk aan de orde in deze bijzondere tentoonstelling. Het Onderwijsmuseum is verheugd dat prinses Laurentien, die zich al meer dan tien jaar inzet voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, de tentoonstelling opent.

Leesplezier
In de tentoonstelling staat leesplezier centraal en is van alles te beleven. In het Letterbos worden kinderen uitgedaagd om met letters te spelen en in een woud vol levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken, deelnemen aan een speurtocht en proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom van Paul van Loon. Natuurlijk zijn er ook heel veel boeken. Vrolijke, spannende, avontuurlijke, romantische en enge: je vindt ze allemaal in ‘De ideale schoolbibliotheek’.

Extra’s
De tentoonstelling is voor een brede doelgroep gemaakt: van kinderen en hun (groot-) ouders, tot leerkrachten, PABO-studenten, pedagogen en iedereen die het lezen in Nederland een warm hart toedraagt. De tentoonstelling kent daarnaast een rijk educatief programma, een uitgebreide randprogrammering en een verrassende vakantieprogrammering. Bestellenden kunnen de feestelijke opening donderdag 9 december vanaf 14.45 uur online bijwonen via livestream.

Geef een antwoord