DORDRECHT – Stichting Voorlezen breekt al vijf jaar een lans om voor te lezen aan iedereen die daar baat bij heeft. Reden voor een groots feestje in het Energiehuis. Er is speciaal voor de gelegenheid door kindertheatermaker Ferry Spigt een familievoorstelling ‘Alles is een Feestje’ (va 4 jaar) gemaakt. Deze is vandaag om 15.00 uur te zien. Aan de voorstelling doen naast Ferry, de Boekenprinses, haar lakei, voorlezers en voorleeskind Timur mee.

Projectleider van Stichting Voorlezen, Ilse van Donkelaar, is vanaf de oprichting betrokken. Ze vertelt over de ontwikkeling die de stichting heeft doorgemaakt. “We zijn begonnen met twintig vrijwilligers die gingen voorlezen aan kinderen tussen 2 en 8 jaar, uit gezinnen waar weinig wordt voorgelezen of weinig in het Nederlands wordt voorgelezen. Inmiddels zijn we gegroeid naar vijftig vrijwilligers die wekelijks voorlezen bij deze groep kinderen en op drie locaties van Het Parkhuis aan mensen met dementie. Daarnaast hebben we nog zo’n twintig vrijwilligers die op incidentele basis inzetbaar zijn.”

Fijn gevoel

“Alle vrijwilligers worden getraind in het voorlezen want goed voorlezen is een kunst. We organiseren regelmatig workshops om nieuwe methoden te stimuleren. Voor bijvoorbeeld mensen met dementie werkt het heel goed om hen op hun fantasie aan te spreken. Je fantasie gebruiken is iets wat heel erg lang mogelijk blijft. Toen we begonnen met het voorlezen aan mensen met dementie, bereidden we de voorlezers voor dat de mensen hen niet zouden gaan herkennen. Wat we heel bijzonder vinden is, dat nu blijkt dat eigenlijk alle voorlezers steeds herkend worden. Zelfs als zij de luisteraar in een andere setting ontmoeten. We vermoeden dat ze niet zozeer weten dat ze door deze vrijwilliger worden voorgelezen maar dat ze onthouden dat die persoon iets leuks met hen doet, hen een prettig gevoel geeft.”

Heel Nederland

“We zijn in Nederland echt de specialist van het voorlezen. In andere plaatsen zijn wel eenmalige activiteiten maar niets structureels zoals wij doen. We zijn inmiddels aan de slag gegaan in Rotterdam, waar we plaatselijk vrijwilligers zoeken. Wij doen de coördinatie. Maar we krijgen ook vragen uit Noord-Holland en Brabant. Daar proberen we aansluiting te zoeken met andere instanties. Zoals in Langedijk waar we samenwerken met de bibliotheek. Als voorleesvriend van onze stichting mogen ze gebruik maken van onze kennis en voorleespakketten. Vooral voor mensen met dementie is het lastig om goede teksten te vinden die niet kinderachtig zijn maar wel aanspreken.”

Voorleesfeestjes

“Een andere nieuwe activiteit zijn onze maandelijkse voorleesfeestjes in het Onderwijsmuseum. Elke derde zaterdag van de maand lezen we daar om 14.00 uur voor. Gemiddeld komen er zo’n 25 kinderen met diverse achtergrond naar toe. Sommigen kunnen al goed zelf lezen, anderen bijna niet. Eén van de kinderen bij wie we in het verleden thuis voorlazen is Timur (5). Timur is een Russisch jongetje. Zijn moeder wilde graag dat hij ook goed Nederlands zou leren en gaf hem op voor ons voorleesproject waarbij we een half jaar bij hem thuiskwamen. Hij was zo enthousiast, kan inmiddels perfect Nederlands spreken maar komt nog elke maand naar onze voorleesfeestjes in het museum. Daarom staat hij vanmiddag ook op het podium.”