DORDRECHT – Het Dordrechts Museum ontving woensdag de 35.000e bezoeker voor de tentoonstelling ‘Werk, bid & bewonder’, dihalf november opende en nog tot en met 26 mei te zien is. Sevim Dogan uit Dordrecht, die langskwam met De Taalklas van IKC De Wereldwijzer, werd door tijdelijk cultuurwethouder Rinette Reynvaan ontvangen met bloemen en een catalogus van de tentoonstelling. “Mooi hoe het Dordrechts Museum met deze expositie aansluit op de herdenking van 400 jaar Synode. Het is fijn dat er zo veel belangstelling voor deze tentoonstelling is”, vindt Reynvaan.(Foto: Bram Vreugdenhil)

Ook het museum is tevreden met de vele bezoekers. Annette de Vries, hoofd collecties van het Dordrechts Museum: “Het is mooi om te zien dat de bezoekers de tentoonstelling zo waarderen. Mensen kijken heel aandachtig. Het is dan ook een interessant thema dat nog steeds relevant is voor de Nederlandse cultuur en identiteit. Ook de prachtige schilderijen van meesters als Rembrandt, Bol, Van Gogh en Mondriaan dragen bij aan de aantrekkelijkheid van deze tentoonstelling.”

Kunst en calvinisme
In ‘Werk, bid & bewonder’ worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17e eeuw uit calvinisten. Hun rijkdom en status liet ze zien met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar gaan kunst en calvinisme wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Naast grote meesters uit de 17e tot begin 20e eeuw komen in de tentoonstelling ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur aan bod. Architect Francine Houben, zanger Ernst Daniël Smid en cabaretier Freek de Jonge geven hun kijk op het thema in een videoportret. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte voormalig Fotograaf Des Vaderlands Ahmet Polat de filminstallatie ‘Liever Turks dan Paaps’. Dit drieluik toont de historische verbinding tussen twee culturen die misschien toch niet zo veel van elkaar verschillen als vaak gedacht wordt. Polat onthult de vergeten geschiedenis van het ‘calvinoturkisme’. 

 

Op de foto: Wethouder Rinette Reynvaan met Sevim Dogan en hoofd collecties van het Dordrechts Museum Annette de Vries.