DORDRECHT – Vrede, psychedelica en vrije liefde. Vanuit de geest van de jaren ‘60 ontwikkelde zich een nieuw positief mensbeeld. Het zou goed komen met de wereld, weg van het materialisme, dichterbij de natuur. Het Dordtse theatergezelschap Het Weeshuis onderzoekt in de voorstelling Happy End wat er nog over is van deze ideale wereld die plaats bood aan de ‘homo ludens’, de spelende mens. De voorstelling beleeft op zondag 16 oktober haar première in Dordrecht en speelt de laatste drie weekenden van oktober. De makers zochten samenwerking met de culturele broedplaats DOOR.
Happy End, begint in het Weeshuistheater aan het Weeshuisplein. Bezoekers maken een korte wandeling naar het Munt-gebouw, waar DOOR sinds kort is gevestigd. De voorstelling eindigt in een bonte parade van kunstenaars door een gedeelte van de Voorstraat-Noord.
Centraal in de voorstelling staat schrijver Hans Plomp, ook bekend als oprichter van de moeder aller broedplaatsen: Ruigoord. Zelf is hij ook aanwezig, maar vanwege zijn broze gezondheid speelt de veel jongere actrice Birgit Welink zijn levensverhaal. Als millennial gaat zij de confrontatie aan met het erfgoed van de jaren ‘60 en zet de hippie-idealen in het licht van de huidige tijd. Acteur Marien Jongewaard stapt in de schoenen van de iconische hippiedichter Simon Vinkenoog (1935-2009). Hans Plomp voerde na de dood van Simon nog gesprekken met hem. Nu Plomp zelf zijn levenseinde nadert, zoekt hij nog eenmaal contact met zijn vriend.
De productie is een initiatief van het jonge Dordtse Weeshuistheater. De regie is in handen van artistiek leider Ellen Honings. Toneelschrijver Erik-Ward Geerlings schreef het script op basis van gesprekken met Hans Plomp. Het Weeshuis trok vorig jaar de aandacht met de locatievoorstelling ‘Bezoek de Bleijenhoek’. Het gezelschap richt zich op de maatschappelijke actualiteit en gebruikt daarbij de stad als decor. Masja Ottenheim, coördineert de parade met kunstenaars van DOOR, waarvan zij medeoprichter was.
De voorstellingen in Dordrecht hebben plaats in de weekenden van 16 tot en met 30 oktober en op 2, 3 en 4 november in Ruigoord. Op zaterdagmiddag en -avond wordt tweemaal gespeeld, op zondag in de middag. Toegangsprijs 10 euro. De voorstelling is niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar. Meer info en ticketlinks op www.weeshuistheater.com.