DORDRECHT – Het Tij Festival, een nieuw verhalenfestival in Dordrecht dat met lichtprojecties en kunstwerken klimaatverandering zichtbaar maakt, vindt dit jaar niet plaats. De organisatie heeft in samenspraak met de gemeente besloten het festival dit jaar niet plaats te laten vinden en wil het programma verschuiven naar de herfstvakantie van 2022. Het festival is onderdeel van 600 jaar Elisabethsvloed dat tot en met 2022 doorloopt.

“In Nederland krijgt klimaatverandering steeds meer een gezicht. Het is daarom des te belangrijker te laten zien wat inwoners van Dordrecht, en daarbuiten, kunnen doen om zich te beschermen bij een overstroming”, aldus Lonneke Ziemerink marketingmanager van het festival. “Door de veranderende coronamaatregelen van het afgelopen jaar hebben we, samen met de gemeente Dordrecht, steeds naar nieuwe scenario’s gezocht om het Tij Festival door te laten gaan. Nu een belangrijk onderdeel van het festival, de Prins Clausbrug, in de herfstvakantie nog niet geopend is, krijgen we de puzzel echter niet meer in elkaar. Dat is ontzettend balen, maar door het festival een jaar te verschuiven kunnen we de kwaliteit garanderen en er een echte beleving met impact van maken”.

Sint Elisabethsvloed

Dit jaar is het 600 jaar geleden dan de Sint Elisabethsvloed de Grote Waard liet overstromen en van de stad Dordrecht een eiland maakte. Het Tij Festival herdenkt deze vloed. Het tiendaagse festival neemt bezoekers tijdens een wandeling mee langs lichtprojecties en kunstwerken die het verhaal vertellen van de gevolgen van klimaatverandering. De route is een dubbele lus, het symbool van oneindigheid. Met aan de ene kant de historie van Dordrecht (de binnenstad). Dit is het gebied dat na de Elisabethsvloed is overgebleven van de stad en waar veel bewoners van de omliggende verdronken steden een veilig heenkomen zochten. Aan de andere kant de Staart, het gebied dat als grote schuillocatie moet gaan dienen bij een (dreigende) overstroming. De nieuwe Prins Clausbrug is een cruciaal onderdeel in deze route en het verhaal, als verbinder en kruispunt van verleden en toekomst.