DORDRECHT – Toonkunstkoor Dordrecht gaat op zaterdag 23 maart de Johannes Passion van J.S. Bach uitvoeren in de Augustijnenkerk. Deze ‘oudere broer van de Matthäus’ klonk begin april 1724 voor het eerst in de Nicolaikirche in Leipzig. Dus viert het koor met dit concert de 300e verjaardag van deze grootmeesterlijke passiemuziek. (Foto: Toonkunstkoor)

Bachs Johannes-Passion brengt het evangelieverhaal als een aangrijpend en meeslepend rechtbankdrama, waarin een ontzagwekkende en betrokken Jezus uiteindelijk zegeviert. Bach gebruikte alle middelen die hij maar kon verzinnen om de tekst tot leven te brengen en invoelbaar te maken. Het verhaal wordt verteld door de evangelist en Jezus, Pilatus, en Petrus. Op sleutelmomenten zijn er onderbrekingen met aria’s door solisten en koralen en turbae door het koor. Adrian Fernandes (evangelist), Tom Jansen (bas, Jezus), Cyprien Crabbé (bas, Pilatus, Petrus en aria’s), Pauline Doolaard (sopraan), Emilie Wijers (alt) en Emilio Aguilar (tenor) nemen de solopartijen voor hun rekening. De orkestbegeleiding komt van Accademia Amsterdam en Margriet den Hartog verzorgt de basso continuo. Algehele muzikale leiding: Yvonne Peters.

Datum: 23 maart. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Augustijnenkerk, Voorstraat 216, Dordrecht. Entree: 29,50 euro, tot en met 18 jaar en CJP: 19,50 euro. Tickets: via www.toonkunstkoordordrecht.nl en vanaf 19.00 uur aan de zaal.