DORDRECHT – Big Rivers en Muziekpodium DJS gaan samen ver terug. Al sinds de start van het festival, 24 edities geleden, neemt het muziekpodium aan de voet van de Grote Kerk de programmering van één van de podia voor zijn rekening. Lange tijd was dat het podium op het Stadhuisplein, nu al weer enkele edities het podium op de Houttuinen.

Op het eigen podium, dit jaar met de naam Balanz Fysiotherapie Stage, laat Muziekpodium DJS iedere Big Rivers horen welke gevarieerde liveprogrammering het jaar rond in eigen huis te horen is. Ieder weekend zijn er meerdere liveoptredens in het recent compleet gerenoveerde podium op Grotekerksplein 1. En hoewel veel Dordtenaren het nog steeds vaak ‘jazzsoos’ noemen, is dit al lang niet meer de enige muzieksoort die hier te horen is. Ook blues, funk en soul krijgen er ruim baan. En meer, zoals je dit jaar kunt horen tijdens het Big Rivers-weekend, van 12 tot en met 14 juli, op het sfeervolle pleintje bij restaurant Rebel Rebel op de Houttuinen.

Afrobeat, samba en Laura Vane

Neem bijvoorbeeld de afsluitende act op zondagavond. Sirocco combineert afrobeat, funk en jazz met moderne invloeden. Dat wordt absoluut een broeierige apotheose. Maar ook wereldmuziek hoor je regelmatig bij DJS, en dus ook op Big Rivers. Cantorias neemt je zaterdagavond mee naar Braziliaanse oorden met warme harmonieën en betoverende stemmen. Lilian Vieira, Femke Smit, Anna Serierse en Nina Rompa brengen close harmony uit Brazilië, met traditionele protestliederen, samba’s en eigen composities. Iedere festivaldag wordt gestart met een jonge, talentvolle, lokale band die hard aan de weg timmert op weg naar een professionele muziekcarrière. Verder hoor je deze Big Rivers bij de Giraffe hiphopinvloeden voorbij komen, op zondagmiddag een poëtische verrassingsact en, noteer vast zaterdag 13 juli – 22.30-00.00 uur, een eenmalig reünieoptreden van Laura Vane & The Vipertones. De soulpopformatie die vorig decennium internationaal muzikale harten veroverde, doet zijn swingende kunstje nog één allerlaatste keer op Big Rivers 2024.

 

Foto: Het tienkoppige Sirocco brengt een uiterst aanstekelijke mix van soul, funk en afro.