DORDRECHT – Friese Dordtenaar Wilko Peenstra begon afgelopen najaar met het fotograferen van Dordtse straten. Hij haalt ze door een filter van foto-app Instagram, wat zorgt voor een aparte sfeer. Zo levert zelfs een ogenschijnlijk oersaaie rij kelderboxen in Wielwijk een bijzonder beeld op. “Ik kies meestal juist niet voor de herkenbare beelden van Dordrecht”, zegt hij. “Bijna dagelijks valt een bepaald straatbeeld me op. Dat kan overal in de stad zijn.” (Foto’s: Wilko Peenstra)

Inmiddels bestaat de serie Straten in Dordt, die @wilkopeenstra via Twitter, Facebook en Instagram met de wereld deelt, uit meer dan honderd straatbeelden. Steeds meer mensen zijn fan van zijn serie en inmiddels krijgt hij ook verzoekjes om bepaalde straten op zijn Peenstra’s te vereeuwigen. De amateurfotograaf maakte voor Dordt Centraal een selectie uit de serie. Die is grotendeels terug te vinden door op Twitter te zoeken met de hashtag #stratenindordt, maar is binnenkort ook compleet en overzichtelijk te zien op Biebmaps.nl, een site van de Openbare Bibliotheek waar allerlei documentatie over Dordrecht geografisch is geordend. Dan zijn via de plattegrond van de stad de foto’s van Peenstra ook terug te vinden. “Toen de bibliotheek mij benaderde om de foto’s ook op Biebmaps te plaatsen, sprak me dat meteen aan. Hoe meer mensen van de foto’s kennis kunnen nemen, hoe beter.”

Vanaf de fiets

Zelf staat Peenstra ook versteld van de grote belangstelling voor de foto’s die hij van de alledaagse Dordtse straten maakt. “Eigenlijk doe ik het niet zoveel anders dan Google Streetview. Okay, ik maak gebruik van een filter en de foto’s doen soms wat ‘rauw’ aan, ze zijn soms letterlijk vanaf de fiets gemaakt. Maar ik krijg veel reacties op de serie en dat is ontzettend leuk. Die reacties lopen uiteen van “Hé, leuk! In dat straatje heb ik vroeger ook gewoond” tot “Wat een gestileerde sfeer, de wijze waarop jij de foto’s schiet, lijkt Dordrecht wel Vlaanderen” en “Schitterend hoe je van een eenvoudige kliko in een straat een mooie blikvanger kunt maken”. Het is voor mij een kleine moeite om iedere dag een straat in Dordrecht in een beeld te vangen en mensen daar een plezier mee te doen.”

Grapje

Het idee voor de fotoserie ontstond eigenlijk als grapje. In 2010 vogelde Peenstra uit hoe hij foto’s via Twitter moest plaatsen. “Toen nam ik me voor iedere dag een foto van een Dordtse straat te publiceren. Als ik dat een jaar volhoud, dacht ik, heb ik Dordrecht in 365 straten gevangen. Misschien zie je het verloop van de seizoenen wel terug in de foto’s en laat ik er, weer heel traditioneel, een boekje van maken. Ik ben eraan begonnen, maar het bloedde gauw dood. Totdat vorig jaar binnen een week drie mensen onafhankelijk van elkaar vroegen waarom ik niet meer van die leuke foto’s van Dordtse straten op Twitter zette. Toen heb ik de draad weer opgepakt.”

Gewone straten

Het gaat Peenstra, in het dagelijks leven communicatieadviseur bij Servicecentrum Drechtsteden, er niet om de straten op hun mooist te fotograferen. “Dat is al zo vaak gedaan en er zijn fotografen die dat ook veel beter kunnen dan ik. Het hoeft niet per se een zo fraai mogelijk beeld te zijn. Het gaat mij er juist om van een gewone een straat een bijzonder beeld te maken. Foto-apps als Instagram helpen daarbij.”

Trots op stad

Voorlopig gaat Peenstra nog wel even door met de serie Straten in Dordt. “Zo lang mensen het leuk vinden, zet ik de serie voort. Ik wil het minimaal een jaar volhouden. Het zou ook erg leuk zijn wanneer mensen gaan reageren en ook inzendingen sturen. Dat gebeurt nu al: zo plaatst journalist Sebastian Schramm (@sebasschra) ook regelmatig foto’s van Dordrecht op Twitter. Maar het kan nog veel meer. Dordtenaren zijn betrokken en trots op hun stad. Via social media is de drempel heel laag en makkelijk om dat uit te dragen. Het levert vaak leuke dingen op: het is al gebeurd dat mensen van buiten Dordrecht naar aanleiding van mijn plaatjes een keer naar de stad kwamen. Dat is toch prachtig?”

Doe mee!

De nieuwe burgemeester van Sliedrecht, Bram van Hemmen, deed een tijdje geleden een oproep op Twitter om mooie foto’s van Sliedrecht via de hashtag #mooisliedrecht te ontsluiten. Hij kreeg flink wat opvolging. Wilko Peenstra roept iedereen op om in te haken bij zijn serie #stratenindordt. De redactie van Dordt Centraal ontvangt ze ook graag per e-mail (redactie@dordtcentraal.nl) voor een vervolg.