DORDRECHT – Met het door het Dordtse college van B&W afwijzen van het plan om tijdelijk een deel van de tuinmuur van het Dordrechts Museum weg te halen is het kunstproject ‘rivier, boot, stad’ zeker niet van de baan, meldt het Dordrecht Museum. Er wordt hard gewerkt aan een alternatief plan. (Archieffoto: Thymen Stolk)

‘De opdracht aan kunstenaar Edward Clydesdale Thomson vormt de afronding van het programma Hofkwartier, het museumkwartier van de stad, waar de gemeente veel in heeft geïnvesteerd, onder andere met de verbouwing en uitbreiding van het Dordrechts Museum, de realisering van het Hof van Nederland en de aanpassing van de openbare ruimte’, meldt het museum vandaag in een persverklaring. ‘De slenterroute is een uniek project, waarin de belangrijkste locaties in het Hofkwartier op een kunstzinnige manier met elkaar worden verbonden’.

Omarmd en erkend

In 2019 koos een jury unaniem voor het ontwerp van Edward Clydesdale Thomson, omdat dit ontwerp de verbinding met het maritieme verleden én heden van de stad weet te leggen. Het is een goed doorwrocht én tegelijk onconventioneel concept; theatraal en verhalend, aldus het museum. ‘We prijzen de kunstenaar om zijn samenwerking met de stad. Thomson is met zijn atelier neergestreken in Dordrecht en heeft een deskundig team om zich heen verzameld. In dit team is uitwisselen en doorgeven van kennis aan een nieuwe generatie een belangrijk aspect geworden. ‘Rivier, boot, stad’ heeft (inter)nationaal naam gemaakt, met artikelen in kranten als Volkskrant, NRC en ZDF en is bovendien omarmd en erkend door nationale fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij Fonds’.

Teleurstelling

De afgelopen twee jaar is er ontzettend hard gewerkt door alle betrokkenen, stelt het Dordrechts Museum. ‘We begrijpen de teleurstelling bij het projectteam over het besluit om het negatieve advies van de RCE op te volgen. Wij geloven nog steeds dat dit werk van Thomson uitstekend past bij de ambities voor de binnenstad, maar respecteren het besluit van het college van B&W. In samenspraak met de kunstenaar blijven wij er in de nabije toekomst alles aan doen om dit project tot een succes te maken met als doel de verbetering van de slenterroute en meer verbinding; niet alleen van de culturele instellingen, maar ook met de inwoners van Dordrecht’.