REGIO – Iedereen die nu nog onder de regelingen Wajong, de Wet Werk en Bijstand en de Wet Sociale Werkvoorziening valt, krijgt vanaf 1 januari 2015 te maken met de nieuwe Participatiewet.

De gemeenten worden verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet en mogen die deels zelf invullen. De zes Drechtstedengemeenten en De Sociale Dienst Drechtsteden werken dit gezamenlijk uit voor de regio. De Dordtse wethouder Bert van de Burgt is de regionaal portefeuillehouder die verantwoordelijk is. Vrijdag vertelde hij hoe het er voor staat met voorbereidingen. Een belangrijk punt is het vinden van zoveel mogelijk banen voor de mensen die in de regelingen zitten, maar (deels) nog wel kunnen werken. ”Daar werken we in de Drechtsteden heel hard aan”, stelt Van de Burgt. “We zoeken bedrijven die mensen met een uitkering aan banen kunnen helpen, zoals garantiebanen. Dat lukt. Denk aan de Hema-bakkerij, McDonald’s en Primark. Ook Baanbrekend Drechtsteden vindt doorlopend werkplekken.” Daarnaast zijn met het bedrijfsleven afspraken gemaakt over circa vierhonderd opleidingsplekken voor vakmensen. “In Dordrecht gaan we de aanleg van de Nieuwe Dordtse Biesbosch en het onderhoud van wegen koppelen aan werkgelegenheid. Kortom, we zijn volop bezig.” Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen met een beperking in dienst te nemen of voor hen een leerwerkplek te creëren komen er onder meer loonkostensubsidies en een no-riskpolis om het risico voor een werkgever te beperken bij ziekte en begeleiding.

Door de komst van de Participatiewet is er geen onderscheid meer tussen de Wsw, Wajong en Bijstand. Voor mensen die al een Wsw-indicatie en een vast contract hebben, verandert er niets. Nieuwe instroom is echter niet meer mogelijk. De Wajong komt apart onder het UWV te vallen. De Wajong is er straks alleen voor jonggehandicapten die niet kunnen werken. Mensen die nu in de Wajong zitten, blijven daarin. Alle mensen die kunnen werken, ook al is het gedeeltelijk en met ondersteuning, vallen onder de Participatiewet. Mensen met een beperking die echt niet kunnen werken, komen in aanmerking voor dagbesteding of vrijwilligerswerk. Zij hoeven geen verplichte tegenprestatie te leveren.

De Drechtraad vergadert op 7 oktober over de plannen.

 

 

Op de foto: Bert van de Burgt, in Drechtstedenverband verantwoordelijk voor de Participatiewet, geeft tekst en uitleg voor de lokale radio. (Foto: Thymen Stolk)