DORDRECHT – Mooi of niet? De meningen verschillen sterk over een fel geel en olijfgroen geverfde gevel op de Varkenmarkt. De één vindt, net als de bewoners, dat het de straat opvrolijkt. Anderen vinden dat het compleet misstaat in het straatbeeld. Onder hen ook de leden van de welstandscommissie, die oordeelde dat hier sprake is van een exces. (Foto: Thymen Stolk)

In principe hoef je geen vergunning aan te vragen om de gevel van je huis te schilderen, vertelt Hans Valk van de welstandscommissie. “Om te ondervangen dat er kleuren of vormen worden gebruikt die teveel detoneren is er een excessenregeling in de welstandsnota opgenomen”, legt hij uit. “Als hier in de ogen van ‘niet-deskundigen’ sprake van is, kunnen zij dat aankaarten bij de gemeente.” Dat is wat er is gebeurd na de schilderbeurt aan de Varkenmarkt, wat overigens de achtergevel is van een woning aan de Knolhaven. De gemeente vroeg op haar beurt eind augustus om het oordeel van de welstandscommisssie, een club van onafhankelijke adviseurs. Die oordeelde dat het wel erg geel is geworden. En hoewel het geen monument is, bracht ook Monumentenzorg een negatief advies uit. Er is wel sprake van een beschermd stadsgezicht. De gemeente stuurde daarop een brief naar de bewoners met de opdracht om de boel over te schilderen in een kleur die beter in het straatbeeld past.

Kleur geven

Bewoonster Petra Olofsen begrijpt de ophef niet zo goed. “Het is zo’n somber en grauw straatje, zonder groen. We willen er alleen een beetje kleur aan geven.” .Over het begrip beschermd stadsgezicht  zegt ze: “Aan het begin van de straat staat een heel lelijke flat en in de hele straat is het een ratjetoe van gevels. Op de gevel naast ons zijn de reclamekleuren van Focwa aangebracht.” Over de rol van de gemeente heeft ze ook zo haar bedenkingen. “In het verleden is er zo veel gesloopt en nou mag niemand meer wat! Nu is er een groepje mensen dat bepaald heeft welke kleuren je mag gebruiken.” De bewoners hebben bezwaar gemaakt tegen het overschilderverzoek.

Strengere regels

Raadslid Eline van der Vorm van Beter Voor Dordt heeft de discussie met speciale aandacht gevolgd. “We hebben drie jaar lang gediscussieerd over de regels voor bouwen in de binnenstad en een nieuwe welstandsnota. Dat heeft een nieuwe nota opgeleverd met strengere criteria. Zo is er ook meer ruimte gekomen om iets een exces te noemen. In het verleden hebben we veel kritiek gehad op de welstandscommissie. We hebben nu nieuwe regels opgesteld en die hebben ze goed toegepast. Tegelijkertijd moet je dit geval wel in perspectief plaatsen. Het gaat om een verfbeurt.”