DORDRECHT – Trots staan museumdirecteur Peter Schoon en wethouder Piet Sleeking in het nog te openen Hof van Nederland. Trots omdat de koning maandag persoonlijk het nieuwste museum van Dordrecht komt openen en trots omdat het het sluitstuk is van het 10 jaar durend project om Dordrecht cultureel op de kaart te zetten. Er is in totaal voor zo’n 100 miljoen geïnvesteerd.

Eerder al werden The Movies en  Dordrechts Museum opgeleverd. Daarnaast zijn ook Schouwburg Kunstmin en het Energiehuis helemaal opgeknapt.  Dit alles natuurlijk voor de inwoners van Dordrecht, zo zegt wethouder Sleeking. “Maar zeker ook voor mensen van buitenaf. Kom je over de A16 dan heb je niet door wat Dordrecht te bieden heeft. Dat willen we nu echt eens duidelijk maken. We mogen trots op onze stad zijn en alle voorzieningen.” De wethouder en museumdirecteur kijken uit naar het jaar 2020. Dan wordt gevierd dat Dordrecht 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. In dat plaatje past het nieuwe museum Hof van Nederland uitstekend. Het vertelt de rol die Dordrecht heeft gespeeld in het ontstaan van Nederland.  Museumdirecteur Schoon: “Een goede plek waar de geschiedenis van Dordrecht verteld wordt hadden we nog niet.”

Laatste puntjes
Drie jaar heeft de verbouwing geduurd. De laatste puntjes worden nu nog op de i gezet om alles helemaal tiptop in orde te hebben voor Koning Willem-Alexander maandag tijdens Koningsdag het museum opent. “Het beste wat ons kon overkomen”, zegt wethouder Sleeking over het samenvallen van de komst van de koning en de opening van het museum. “Het heeft toch altijd extra impact als er ook koninklijke belangstelling is.” Er is voor 13 miljoen euro verbouwd aan het Hof om het tot dit museum om te bouwen. Er zijn meerdere zalen waarin de geschiedenis vertelt wordt. Voor de route start kunnen bezoekers eerst een eigen profiel aanmaken en zo zien wat van het museum bij hen past. Dan volgt de route via Fonkeling (in de gewelven), naar Storm (over leven met het water), Stad, Vrijheid, Overtuiging (Dordtse Synode), de Vooruitgang en de Basis. De laatste zaal gaat overigens pas maandag open, als de Koning het museum opent. “Daar verklappen we nu nog echt niets over”, zegt directeur Schoon.

Victor Löw speelt Adriaan van Bleijenburgh in de film over de Vrije Statenvergadering. (Foto: Thymen Stolk)

Victor Löw speelt Adriaan van Bleijenburgh in de film over de Vrije Statenvergadering. (Foto: Thymen Stolk)

Historische plek
Vooral zaal vijf (Vrijheid) trekt de aandacht. Bezoekers kijken naar een film op een historische plek. In een fictieve uitzending van het NOS-journaal, gepresenteerd door Rick van de Westelaken, wordt de opstand in Dordrecht ‘live’ uitgezonden en springt regisseur Theu Boermans van heden naar verleden. De eerste Vrije Statenvergadering wordt nagespeeld. Als de film is afgelopen, gaat het doek omhoog en beseffen bezoekers dat ze op een historische plek zitten, daar waar het allemaal gebeurde. Een bezoek aan het museum moet uitnodigen om verder de stad te ontdekken. Zo worden er bijvoorbeeld nog stadswandelingen ontwikkeld. Hof van Nederland is vanaf dinsdag 28 april open voor bezoekers.