DORDRECHT – Voor ereburger en dichter Kees Buddingh’ was de schaaksport een belangrijke bezigheid, die hij bij schaakclub Dordrecht op landelijk niveau beoefende. Reden voor het Dordrechts Museum om de Museumavond van vrijdag 22 februari geheel aan Buddingh’ en het schaken te wijden. (Foto: Daniël de Mol)

Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh’ genootschap, opent de avond om 19.00 uur. Daarna spelen dagclub de Klockelaer en schaaksociëteit De Willige Dame een klokseance tegen Pierre Smeets, de clubkampioen van De Willige Dame. Aansluitend is er een speciale erepartij tussen Adri van der Willigen, de 92-jarige jeugdvriend van Buddingh’, en Han van Gorkom, directeur van het Da Vinci college op het Leerpark. De hele dag staan er schaakborden klaar in restaurant Art & Dining. Liefhebbers kunnen er vanaf 10.00 uur terecht voor een potje.

Kastjes en jazzgedichten

In De Zaal van het museum is deze avond een eerbetoon aan C. Buddingh’ te zien door dichter en voordrachtskunstenaar Simon Vinkenoog. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen een workshop Kastjes maken volgen, inclusief rondleiding langs de geëxposeerde Kastjes van de schrijver. Ook biograaf Wim Huijser is present voor tekst en uitleg. Een dichter draagt jazzgedichten van Buddingh’ voor en er kan gedineerd worden met kunstenaar Katinka van Haren. Reserveren via aanmelden@dordrechtsmuseum.nl. In de museumwinkel zijn speciale Buddingh’-aanbiedingen te koop en Art & Dining heeft een speciaal Museumavond-driegangenmenu.

Op de foto: Oud-wereldkampioen Boris Spasski (midden), grootmeester Oscar Panno (links) en Kees Buddingh’ bij de analyse van een partij in het Interpolistoernooi Tilburg 1979.

De avond is gratis toegankelijk van 17.00 tot 22.00 uur.