PAPENDRECHT – Vanaf 23 januari is het tien dagen (voor)lezen geblazen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Nu 2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen is er nog meer aandacht voor het voorlezen aan peuters en kleuters.

Het BibliotheekNetwerk ZHZO hoopt dat de kleintjes zo grote lezers worden. “Voorlezen is knus en fijn, het prikkelt de fantasie en is heel belangrijk voor de ontwikkeling van het taalgevoel,” aldus de organisatie. In veel vestigingen komen bijzondere voorlezers voorlezen tijdens een voorleesontbijt of -middag. Ook zijn er workshops en voorleesvoorstellingen.

Prentenboek van het jaar

Centraal staat het Prentenboek van het Jaar ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman. Voor wie de allerkleinsten wil voorlezen is er de Prentenboek top-10: de tien meest geschikte boeken voor peuters en kleuters, samengesteld door een team van jeugdbibliothecarissen. Kinderen die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid van de bibliotheek worden, ontvangen een poppetje van Dorus, de hoofdpersoon uit het prentenboek van het jaar, zolang de voorraad strekt. Zo wordt voorlezen wel heel erg leuk.

In de bibliotheek in Papendrecht is op woensdag 23 januari het Nationale Voorleesontbijt, waarbij een politieagent voorleest voor peuters vanaf 2 jaar. Het ontbijt start om 09.00 uur en kost 1 euro per kind. Op vrijdag 25 januari geeft Poppentheater Pombari een voorstelling voor kinderen van dezelfde leeftijd. Kosten: 2 euro. Aanmelden kan via dwalker@bibliotheeknetwerkzhzo.nl of telefonisch op tel. 6150017. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op bibliotheekzhzo.nl. Meer informatie over De Nationale Voorleesdagen en voorleestips staan op nationalevoorleesdagen.nl.