DORDRECHT – Wie begraafplaats Essenhof bezoekt is het vast eens opgevallen dat twee hoofdpaden een straatnaam hebben: het Leendert Keesmaatpad en Lenie Dickepad. Een derde pad werd vrijdag officieel toegevoegd: het Barend Josua Katanpad. Wethouder Marc Merx, Martijn Katan (verre neef van Barend Katan) en de heer Weltevrede van Stichting Stolpersteine waren present op het officiële moment waar het Ivriet koor Al Naharot voor de muzikale noot zorgde.

Barend Josua Katan was de laatste Dordtse rabbijn. Op het monumentale deel van de begraafplaats is een pad dat in de richting van de Joodse begraafplaats aan de Nieuweweg loopt. Dat pad was een uitgelezen kans om te gebruiken bij de eerste naamgeving van paden. Dit is het Barend Josua Katanpad geworden.

Oorsprong
Op de Facebookpagina van Gedenkpark Essenhof is het ontstaan samengevat: ‘Binnen de Gemeentelijke begraafplaatsen bestond al een aantal jaar de wens om allereerst de hoofdpaden op beide begraafplaatsen een naam te geven. De begraafplaats aan de Nassauweg is bijna 13 hectare groot en bezoekers hebben, ook met een plattegrond in de hand, weleens moeite met het vinden van het grafveld waar zij moeten zijn. Wanneer de hoofdstructuur van de paden voorzien is van straatnamen, straatnaamborden, helpt dit bij het vinden van de weg op de begraafplaats.’ Werd in eerste instantie gedacht om de paden boomnamen te geven, in dezelfde periode werd vanuit een burgerinitiatief, door Hans Berrevoets, de vraag gesteld of Essenhof ervoor open stond om paden te voorzien van namen. ‘In 2018 was er in Dordrecht uitgebreid aandacht besteed aan het project De Zonen van Dordt en in 2019 aan de Dochters van Dordt. Namen van mensen die iets betekend hebben in de geschiedenis van de stad zouden in vervolg op deze projecten blijvend onder de aandacht gebracht kunnen worden was zijn gedachte. Tenslotte is een begraafplaats het geschiedenisboek van een stad of dorp. Uit historisch besef is er gezamenlijk gezocht naar namen van mensen die in dit kader genoemd zouden kunnen worden. Een voorwaarde was dat een naam nog niet in Dordrecht voor een laan, straat, brug of pad gebruikt was.

De eerste gesprekken hierover dateren al vanuit 2019, 2020. Vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om die reden is de keuze voor de eerste straatnamen gevallen op namen van mensen welke in de oorlogsjaren zich niet neerlegden bij de Duitse bezetting, namelijk Leendert Keesmaat en Lenie Dicke. De Joodse bevolking van Dordrecht is tijdens WO II gedecimeerd. De laatste Dordtse rabbijn is Barend Josua Katan geweest. Ook hij is slachtoffer van de naziterreur.’ Tijdens de collegevergadering op 15 maart 2022 heeft het college van Dordrecht het besluit genomen om de volgende paden op begraafplaats Essenhof een officiële straatnaam te geven: Leendert Keesmaatpad, Lenie Dickepad en het Barend Josua Katanpad.