DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week het gedoe rond de Middenzone, het gebied tussen het Albert Schweitzerziekenhuis en de Sportboulevard.

De Middenzone blijft de politiek beroeren. Eerder stelden de VSP en de SP hierover vragen aan het College. Er waren de protesten vanuit het Albert Schweitzerziekenhuis over de op handen zijnde verhoging van de parkeertarieven voor personeel en bezoekers. In de planning komt er een parkeergarage in de Middenzone. Het rumoer begon met de aangekondigde gewijzigde parkeertarieven. Deze zouden fors stijgen ten opzichte van de huidige tarieven. Met name voor het personeel van het ziekenhuis hield dit een forse financiële aderlating in. Nu zou je mogen aannemen dat het ziekenhuis hiervoor als werkgever actie zou kunnen ondernemen door dit verschil mee te nemen in haar toekomstige begrotingen. Er werd protest gehouden, een handtekeningenactie opgezet. Deze werd aangeboden aan het College. Men sprak in bij de commissie van de gemeenteraad. Kortom, er werd alles aangedaan om het College en de gemeenteraad te overtuigen. In de laatste raadsvergadering was het een agendapunt, waarbij de hele gang van zaken nog eens werd bekeken.

(Impressie: Ballast Nedam)

Woningbouw

Terug in de tijd leert dat het plan van de Middenzone in 2004 er anders uitzag. Er zou een Gezondheidspark worden gecreëerd met de daarbij passende voorzieningen en de Sportboulevard als onderdeel van zeg maar gezond bezig zijn. Het begrip voortschrijdend inzicht is op de ontwikkelingen in dit gebied van toepassing. Tussentijds maakten we een forse economische crisis door en veranderde het gemeentebestuur van politieke samenstelling. En zoals dat dan gaat, worden plannen nog eens onder de loep genomen. In plaats van de Gezondheidspark-achtige voorzieningen werd er gekozen voor woningbouw. Wat niet verkeerd is, want de stad moet bouwen. Veel woningen bouwen. Deze veranderde koers was voor het Albert Schweitzer aanleiding om zich terug te trekken uit de projectgroep. Woningbouw is immers geen ‘core business’ van een ziekenhuis.

Geen inbreng

Wel wilde het ziekenhuis betrokken blijven bij de ontwikkelingen om de belangen van personeel en bezoekers in dit gebied te kunnen waarborgen. En vanaf dat moment verlopen de overleggen tussen de gemeente en het ziekenhuis stroef. Voor de buitenstaanders en de Dordtse politiek wordt dat zichtbaar op het moment dat er sprake is van de parkeergarage die er moet gaan verrijzen. De partijen komen tegenover elkaar te staan. Het ziekenhuis voelt zich gepiepeld door het Dordtse stadsbestuur. Want de belangen zijn groot. Met de bouw van de 720 woningen is voor de gemeente een winst van 20 miljoen euro gemoeid, stelt het ziekenhuis op haar website. Dat de gemeente goed zaken doet, kan geen verwijt zijn. Dit is in het belang van de stad. De kern van de pijn zit hem in de koers die het college in dit proces vaart. In zijn beantwoording op de vragen van de VSP en SP stelde wethouder Sleeking dat hij het ziekenhuis wel betrokken heeft door middel van gesprekken. Het ziekenhuis zegt dat de gesprekken die er waren niet inhoudelijk van aard waren, maar meer ter informatie. Er bestond geen mogelijkheid voor inhoudelijke inbreng over de ontwikkelingsplannen. Dus ook niet over de parkeertarieven.

Vertrouwenskwestie

Ballast Nedam had het ziekenhuis te kennen gegeven dat zij geen gesprekspartner is. Hiervoor moest men bij de gemeente zijn. PvdA-er Cor van Verk heeft in navolging van de VSP en SP unheimische gevoelens bij het feitenrelaas door het College. Hij stelde hierover schriftelijke vragen en wil dat nu de onderste steen boven komt. Wanneer de onderbouwing door het College niet overeenstemt met wat zij beweerde, dan ligt er een vertrouwenskwestie in het verschiet.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Roger Wagemans. Hij was een tijdlang zeer actief met het opruimen van zwerfafval in Dordrecht, maar hing onlangs zijn prikstok aan de wilgen. Hij komt vertellen waarom. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit is Merel Meijers. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.