DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week over een feestje in crisistijd en de opkomst van commerciële teststraten.
Wat de coronacrisis ons duidelijk maakt, is dat we in een positie worden gebracht die het dagelijks leven behoorlijk ook zijn kop heeft gezet. Van voortkabbelen op relatief rustig vaarwater naar een onvoorspelbare woeste stroomversnelling. De gezondheidszorg die onder druk staat, het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis dat met haar 24 uurs-opnamestop voor corona-patiënten waarschijnlijk een landelijke trendsetter zal zijn. De bestuurlijke beleidsmakers die achter het corona-schaakbord hun zetten bestuderen. De criticasters, complotdenkers die onverhuld hun geluiden laten horen. En dagelijks horen we als variant op de beurskoersen de cijfers van de corona-koers.
Feestvierders
En dan hebben we het nog niet over de feestvierders gehad, zoals in Alblasserdam op een boot van de maritieme trots van de Drechtsteden Oceanco. Burgemeester van Alblasserdam Jaap Paans die in een tweet laat weten de gewelddadigheden van de feestvierders richting de politie te verwerpen, maar het in dezelfde tweet afdoet als een interne bedrijfsaangelegenheid. Zo zou je huiselijk geweld ook af kunnen doen als een interne huiselijke aangelegenheid. Een merkwaardig signaal van de burgemeester. Het geweld van de feestvierders richting de politie krijgt ongetwijfeld nog een justitieel onderzoek-staartje.
Blijven bouwen
Met dit alles als decor vindt hoe dan ook het dagelijks leven zijn weg. Juist in deze tijd moeten we oog blijven houden op de toekomst, blijven bouwen door nu niet te stoppen met te investeren in nieuwe ontwikkelingen, zegt de Dordtse wethouder Maarten Burggraaf. Maar ook oog blijven houden voor de ondernemers die nu economisch klappen krijgen als gevolg van de coronamaatregelen. Doorgaan met het verleiden van bedrijven om zich te komen vestigen op de Dordtse Kil IV. Die zijn broodnodig voor de economische motor van de stad en regio en de werkgelegenheid. Want de werkeloosheidscijfers in de crisistijd nemen verder toe. De creativiteit van de horecaondernemers ook. Zij weten als geen ander hoe belangrijk goed horecapersoneel voor hun bedrijf is. Definitief afscheid nemen van medewerkers staat gelijk aan kapitaalvernietiging. Want straks na de crisis moet er weer worden opgebouwd. Met hulp van het rijk, materieel en immaterieel, wordt er gestut en probeert men de medewerkers elders te detacheren. Zo springen de vrouwen en mannen van Café Merz met wattenstaafstokjes bij in de commerciële coronateststraat van Papendrecht. Peuren in neuzen en kelen in plaats van het serveren van biertjes en baco’s. Het kan verkeren.
Vraagtekens
Erg? Het straalt kracht uit. Zo van: we gaan niet bij de pakken neerzitten, we roeien met de riemen die we hebben. En het tijdelijk ongemak moeten we maar even op de koop toenemen. Alhoewel er door RIVM en de GGD ZHZ wel vraagtekens geplaatst worden bij de uitkomsten van de testen in de commerciële teststraten. Zij hebben geen zicht op de kwaliteit van de testen en de uitkomsten ervan. Want zo stellen zij: ‘De GGD-en zijn verantwoordelijk voor het bron- en contactonderzoek bij alle positieve uitslagen van deze meldingsplichtige A-ziekte’. En om in hun systeem opgenomen te kunnen worden, moet voldaan zijn aan de wet Publieke Gezondheid. Met een meldingsplicht en een gevalideerde test. Ondertussen zien ondernemers het gat in de markt. Wat de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid van deze situatie vindt, is mij niet duidelijk, los van de vraag of men deze ontwikkeling tegen kan gaan of in kan passen. De coronacrisis zet veel op zijn kop, genereert nieuwe situaties, waarop de bestuurlijke beleidsmakers veelal onvoldoende antwoord hebben. Of soms te lang naar het corona-schaakbord blijven staren en zetten uitblijven.
Deze week in Studio De Witt
De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is sociaal ondernemer Peter Hobbelen. Met zijn bedrijf Confed Group nam hij in 2016 een onderdeel van Drechtwerk over. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit is Kees Klok. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.
Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.