DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over haantjes, tekorten in het sociale domein en het nut van omdenken.

De verkiezingsbussen en -hokjes zijn gesloten. De Europese verkiezingscaravan is weer passé. De stemmen zijn geteld. De samenwerkingskaarten moeten nog worden geschud. De Europese parlementariërs deden tussendoor even Dordrecht en de regio aan. Voorzichtig werd er her en der in de binnenstad geflyerd. Nee, echt  bruisen deden de Europese verkiezingen niet, hoewel er hier en daar een ‘local’ op de kieslijst stond.

Haantjes

Als het belang van de Europese samenwerking gemeten zou worden aan het enthousiasme dat deze verkiezingen uitstraalden, dan mogen de deelnemende partijen zich wel eens achter de oren krabben. Het binnenhalen van en investeren in het Eurovisiesongfestival roept bij de lokale VVD meer enthousiasme op. Of het haantjesgevecht van Rutte vs Baudet. De seniorpoliticus vs de juniorpoliticus. Het had meer het karakter van gekissebis tussen een adolescent die koste wat koste het ongelijk van de ander wilde aantonen. Bijna in de sfeer van lekker puh! Ballerig en ballorig. En de deelnemers van het Europese lijsttrekkersdebat stonden in de schaduw van het haantjesdebat.

Zwoegen en ploeteren

Goed voor de beeldvorming van de serieuze politiek? Ach, het breekt even de sleur. Maar het leidt de aandacht van zaken af waar het eigenlijk om gaat. In de schaduw van dit alles gaat en ging het gewone zwoegen voor de lokale volksvertegenwoordigers door. Het zwoegen en ploeteren binnen het sociale domein is zo’n terrein. Binnen dit domein speelt zich veel af wat het persoonlijk leven van mensen raakt. De Wmo-voorzieningen, jeugdzorg, ouderenzorg. Deze week was er in het Dordtse Stadskantoor een brainstormsessie met gemeenteraadsleden en een externe spreker. Goedwillende en betrokken deelnemers. De gemeenten hebben verantwoordelijkheden van het Rijk onvrijwillig overgenomen en moeten nu handen en voeten geven om deze sociale voorzieningen toereikend te maken, maar ook financieel beheersbaar te houden. In Dordrecht en de Drechtsteden gaan best veel dingen goed, maar vallen er ook spaanders. Denk maar aan de complexe jeugdzorggevallen. Deze spaanders staan in schril contrast met zaken die wel goed gaan. Bestuurders hebben de neiging om het goede te benadrukken. Liever een succesverhaal dan de misère onder de aandacht brengen. Tijdens de brainstormsessie werd er gezocht naar verbeteringen, binnen de bestaande kaders. Maar deze kaders, ingegeven door het landelijk beleid, geven ook de beperkingen weer van het politieke speelveld.

Omdenken

VVD-er Van der Net is vooral met de centjes bezig. Betaalbaarheid van het domein is natuurlijk belangrijk. Daar heeft hij een punt. Originaliteit en buiten de kaders durven denken zie ik nog te weinig bij het aanpakken van de problemen in het sociale domein. Het is daar veelal voortploegen en ploeteren in het oude getrokken spoor. De kosten die dit met zich meebrengt zijn onomstotelijk gestegen. De marktwerking in de zorg leidt niet tot een kostendaling. Ook in de Drechtsteden zijn de zorgleveranciers ‘gewoon’ ondernemers in de Markt van Welzijn en Geluk. Ondernemers met een monopoliepositie die de Dordtse overheid, maar ook de zorgvragende cliënt welbeschouwd in de tang houden. Een ondernemer moet immers het belang van zijn onderneming waarborgen. Misschien wordt het tijd dat de lokale politiek wat meer aan ‘omdenken’ gaat doen: de welzijnsinstellingen als ondernemers te zien aan wie eisen gesteld kunnen worden op het gebied van prijs en kwaliteit van het geleverde product. En de cliënt echt als klant gaan zien die niet alles maar voor lief hoeft te nemen. Omdenken kan tot nieuw elan en een frisse wind leiden. En zelfs tot kostenbesparing.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 25 mei ontvangt Ben Corino de Dordtenaar Ton Wulfert als hoofdgast. Hij is in Dordrecht en de Drechtsteden betrokken bij diverse sociaal maatschappelijke initiatieven. Hij is onder meer bestuurslid bij de stichting Urgente Noden Drechtsteden, bestuurslid  Werk + Ervaring Drechtsteden en is actief bij het Platform tegen Armoede in de Drechtsteden. Hij studeerde Andragologie (‘pedagogiek voor volwassenen’) aan de VU Amsterdam. Zijn grote maatschappelijke betrokkenheid kenmerkt Wulfert. Niet alleen in woord, ook in daad. Zijn nimmer aflatende inzet en aanhoudendheid maken dat hij samen met degenen met wie hij optrekt uiteindelijk vaak onderwerpen op de politieke agenda weet te krijgen.

In het tweede uur is er de aandacht voor de actualiteit uit Dordrecht en Drechtsteden. Maria Ros bracht haar eerste gedichtenbundel uit. Hoewel zij één van de vaste dichters van Studio De Witt is, had zij de stap naar een gebundelde uitgave van haar gedichten nog niet gezet.

Zondag 19 mei was het zover. In Theater 450 op de Voorstraat presenteerde zij haar bundel ‘Ladders naar lucht’. Het spreekt voor zich dat Maria in deze uitzending Dichter van dienst is.

Het derde uur staat in het teken van de politiek actualiteit aan de Politieke Stamtafel. Onder andere het bezoek van burgemeester Kolff aan zusterstad Varna (Bulgarije) komt aan bod.