DORDRECHT – De Grote Kerk heeft sinds 2007 een prachtig nieuw Bach-orgel. Stadsorganist Cor Ardesch wil dat graag aan zoveel mogelijk mensen laten horen. Tijdens concerten, maar ook met een bijzonder en prestigieus project: het opnemen van alle orgelwerken die Johann Sebastian Bach componeerde. Met de presentatie van cd 11, komende vrijdag in de Grote Kerk, is hij ongeveer op de helft. “Het opnemen doen we ’s nachts, als het helemaal stil is”, zegt hij. “Je wilt niet dat er net in het slotakkoord een bus voorbij komt.” (Foto: Thymen Stolk)

Ardesch benadrukt het nog maar eens. Het Bach-orgel van de Grote Kerk is een uniek instrument, gebaseerd op de orgels uit de tijd van Bach en aantekeningen van de meester zelf. “Een stukje Saksen in Dordrecht”, zegt de organist. “Speciaal geschikt om het werk van Bach en diens tijdgenoten op te spelen. Daar moet je gewoon wat mee doen. Het orgel bekendheid geven, en het liefst ook vastleggen.” En daar is Ardesch samen met opnametechnicus Aad van de Waal sinds 2008 bezig. In twee nachtelijke opnamesessies wordt telkens, met vijf microfoons, een nieuw deel opgenomen. “Het liefst zou ik alles in één take opnemen, maar voor de zekerheid maken we van alles drie takes. Er kunnen altijd kleine foutjes in blijken te zitten.” Aan de opnames gaat elke keer een periode van hard studeren vooraf, maar dat is zeker geen straf: “Bach studeren is buitengewoon vormend. Zijn muziek is zo rijk! Iedere keer ontdek je nieuwe dingen. En er is altijd meer dan er voor je neus staat. Zelfs al speel je slecht of bij wijze van spreken op een keyboard, het blijft Bach. Die bijzondere hartslag in zijn muziek, de motoriek, het raakt je gewoon.”

Bach by Candlelight

Deel 11 wordt gepresenteerd tijdens het gratis toegankelijke Bach by Candlelight, op vrijdag 15 maart vanaf 21.00 uur in de Grote Kerk. Met de kaarsjes aan en wijn na afloop. Het is meteen de aftrap van een nieuwe concertreeks van in totaal ongeveer dertig concerten op zaterdagmiddagen en woensdagavonden. “We gooien er de kerk mee open en proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken.” In de vorige serie trok onder meer een ‘dialoog’ met draaiorgels een volle kerk. Dit jaar staan ook weer de nodige verrassingen op het programma. Met het concert van vrijdag wordt ook meteen ingehaakt op World Organ Day, een initiatief van de Italiaanse organist Pappagallo om het orgel populairder te maken. Organisten uit de hele wereld doen jaarlijks mee door rond Bachs verjaardag (21 maart) iets speciaals te doen met de componist en het orgel.

 

J.S. Bach Orgelwerken 11 is te koop in de Grote Kerk, bij de klassieke vakhandel en viawww.corardesch.nl.