PAPENDRECHT – Iedere zaterdag in november kunnen inwoners van Papendrecht tussen 09.00 tot 16.30 uur op het parkeerterrein van AfvalBrengStation van HVC (Willem Dreeslaan 6) gratis hun autobanden op de juiste spanning laten brengen door medewerkers van Band op Spanning. Met professionele mobiele apparatuur wordt de bandenspanning van de auto’s gecontroleerd en worden de banden zo nodig opgepompt. Dat zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar het is ook veiliger en scheelt in de portemonnee. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks rond de 200 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 400 miljoen kilo extra CO2-uitstoot. Daarnaast maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder; een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5 procent meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband. Wethouder Janssen kwam zaterdag een kijkje nemen bij de start van de eerste actiedag: “Met de service Band op Spanning kan op concrete wijze een steentje worden bijgedragen aan een schonere en veiligere samenleving. De gemeente Papendrecht ondersteunt dit initiatief en biedt alle inwoners van Papendrecht daarom deze service kosteloos aan.”

Gepaste afstand

Servicemedewerkers staan gedurende de dag bij de uitgang van het AfvalBrengStation. Daar spreken zij de automobilisten in de auto, en op gepaste afstand, aan over deze gratis service. Bij deelname komt er een aanmeldkaart onder de ruitenwisser. Nadat het afval is weggebracht, controleren de medewerkers de bandenspanning en pompen de banden zo nodig weer op tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). De aanmeldkaart wordt omgewisseld voor een kaart met daarop de oude bandenspanning, de nieuwe bandenspanning én de besparingen. Ook wie geen afval heeft weg te brengen kan natuurlijk langskomen voor de gratis service.