DORDRECHT – Het Urban Explorers festival laat de historische binnenstad van Dordrecht van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei veranderen in een labyrint vol avontuurlijke concerten, expedities en performances.

Eén van de muzikale headliners is de Amerikaan Sun Kil Moon, alias singer-songwriter Mark Kozelek (foto). Nadat zijn vorige project Red House Painters kwam hij opnieuw boven water met Sun Kil Moon. Met niet meer dan zijn akoestische gitaar, unieke stemgeluid en kwetsbare liedjes raakt hij zijn luisteraars tot diep in hun ziel. In het voorprogramma staat de IJslandse zangeres en multi-instrumentalist Ólöf Arnalds, bekend van de bands Múm en Mugison. Met eigenwijze songstructuren, hemelse klanken en elfenzang creëert Arnalds een sprookjesachtige muzikale droomwereld. En dat op een zeer bijzondere locatie: de Grote Kerk. Ook bevestigd zijn het Japanse elektronicaproject Atak Dance Hall en het Italiaanse ‘avant heavy rocktrio’ Fuzz Orchestra. Deze laatste act is te zien in een decor speciaal ontworpen door kunstenaarscollectief De Weerstand.

Expedities en performances

Stedelijke expedities, waarbij beeldend kunstenaars en performers hun publiek meenemen op een citytour door de stad, vormen ook in 2013 de rode draad van het festival. Choreograaf Jasper van Luijk (Dansateliers), kunstenaarsinitiatief Noordkaap en filmmaker Bea de Visser hebben al toegezegd een stadsexpeditie te ontwikkelen. Aan de Nieuwe Haven vinden gedurende het weekend performances van vernieuwende en grensverleggende artiesten plaats en in het Dordrechts Museum is een verrassende, explorerende tentoonstelling te zien.

Festivalhart

Festivalhart en hoofdlocatie is museum Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30. Hier kan het publiek terecht voor tickets en informatie. Editie 2013 is een initiatief van stichting Urban Explorers, Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum in samenwerking met Dansateliers Rotterdam.

Kaartverkoop

Kaarten kunnen online gekocht worden via www.urbanexplorersfestival.nl of bij VelvetMusic Dordrecht, Vriesestraat 110. Meer nieuwe namen worden binnenkort bekendgemaakt, op de website, in de nieuwsbrief en via Facebook en Twitter. Een passe-partout kost 35 euro, dagkaarten zijn 15 en 20 euro in de voorverkoop en 20 en 25 aan de deur.