ZWIJNDRECHT – Het begon met een pentekening als herinnering aan het ouderlijk huis van de familie Boom, met de kamers, gangetjes, hallen, koelcellen, grote buitendeuren en perrons van het woon- en bedrijfspand. Uiteindelijk ontstond bij Jan Boom het idee om het uit te voeren als een Madurodam-miniatuur. Hij bouwde uiteindelijk een heel stuk Zwijndrecht van eind jaren  zestig na. Het resultaat is tot en met 17 april in miniatuur te zien in De Vergulde Swaen.

Al bouwend liep de hobby steeds meer uit de hand. Ook de andere huizen aan de Lindelaan volgden, inclusief School de Rank en het Veilinggebouw. Weer later kwam het oude veilingterrein van Zwijndrecht erbij met de aangrenzende straten Burg. de Bruïnelaan en Linnaeusstraat. Het gehele project is op16 vierkante meternatuurgetrouw nagebouwd op schaal 1:87. Een knap staaltje huisvlijt en pure nostalgie voor iedereen die geïnteresseerd is in dat stukje verdwenen Zwijndrecht.

Jan Boom

Hij bouwde uiteindelijk een heel stuk Zwijndrecht van eind jaren zestig na.

Belangstellenden kunnen tot half april komen kijken in de Oudheidkamer aan de Rotterdamseweg 53-55. Openingstijden: woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Wintervoorleesavonden

Op woensdagavond 30 januari start de tiende serie Wintervoorleesavonden van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Op zes avonden lezen achtereenvolgens Nelleke van Pelt, Max van de Pol, Aaike Kamsteeg,  Hans Kooiman, Ella Hannewijk en Rineke Koek bij de open haard in de stijlkamer voor uit eigen of andermans werk. De avonden beginnen om 20.00 uur. De entree is 6 euro, inclusief koffie of thee en een drankje met een hapje. Reserveren kan tijdens de openingstijden van de De Vergulde Swaen op tel. 6125681 of per e-mail: klazien@odekerken.net.