De wereld is onderhevig aan trends die elkaar steeds sneller op lijken te volgen. Wat vandaag in is, kan morgen alweer helemaal passe zijn. Er zijn echter ook ontwikkelingen die het stadium van trend voorbijstreven, en een factor worden waarmee blijvend rekening gehouden dient te worden. Een goed voorbeeld hiervan is duurzaam ondernemen. Waar het grofweg een decennium geleden nogal een geitenharenwollensokken-imago had, missen (web)winkels, fabrikanten en merken nu gewoon de boot als ze er niets aan doen. Denk aan de inkoop van maatschappelijk verantwoorde producten, en kiezen voor een duurzame vervoerder. Ook belangrijk is het verduurzamen van verpakkingen.

Papieren verzendzakken voor webwinkels

Online shoppen heeft allerlei voordelen. Winkels hebben lagere kosten omdat ze minder personeel nodig hebben en geen dure panden in winkel- of stadscentra hoeven te kopen of huren. Consumenten hoeven daarnaast voor een aankoop de deur niet uit, en kunnen op hun gemak producten vergelijken.

Maar naast de voordelen zijn er ook nadelen. Al die gekochte producten moeten immers ook ingepakt worden, dat zorgt voor nogal een afvalberg. Vaak kiezen bedrijven voor kartonnen dozen of plastic zakken. Maar verkoop je relatief lichte artikelen zoals kleding? Dan zijn bijvoorbeeld papieren verzendzakken een veel duurzamere optie. Papieren verzendzakken van kraftpapier zijn goed te hergebruiken en biologisch afbreekbaar. Daarbij voorkom je ook nog eens het vervoer van lucht doordat ze goed aansluiten aan producten.

Take-away verpakkingen voor horeca en voedingsindustrie

Iets anders dat behoorlijk bijdraagt aan de afvalberg die we dagelijks creëren, zijn voedselverpakkingen. Het is dan ook niet opvallend dat het een en ander aan wet- en regelgeving de afgelopen jaren is ingevoerd om hier verandering in te brengen. Restaurants, cafés, fastfoodketens en bakkerijen moeten klanten bijvoorbeeld soms een extra bedrag in rekening brengen voor plastic wegwerpbekers of -bakjes, en vanaf 1 april 2023 zit er ook statiegeld op blikjes. Wil je bijvoorbeeld afhaalmaaltijden, snacks en drankjes duurzamer aanbieden? Kies dan voor duurzame bio-based take-away verpakkingen van suikerriet, of bekers van bamboe of papieren rietjes.

Recyclebare plastic verpakkingen

Moet je tot slot producten toch echt in plastic verpakken, zoals bijvoorbeeld een vloeistof? Kies dan in ieder geval voor een zo duurzaam mogelijk plastic. Denk aan een recyclebare plastic verpakking dat uit een enkel materiaal bestaat, van minimale afmeting en zonder koolstofhoudende kleuren, of bio-based of herbruikbare verpakkingen.

Duurzaamheid is iets dat vaak in allerlei bedrijfsprocessen door te voeren is. Door in ieder geval voor duurzamere verpakkingen te kiezen zet je een stap in de goede richting van een betere toekomst!