In de zomermaanden kan er voor langere tijd geen regen vallen in ons land. Omdat je bloemen en planten hierdoor het loodje kunnen leggen, moet jij je tuin in Dordrecht sproeien. Dit kun je met een gieter doen, maar dit kost veel tijd als je een grote tuin hebt. Gebruik daarom liever een tuinslang. Heb je deze nog niet, maar wil je er wel eentje kopen? Houd dan rekening met de volgende 5 aandachtspunten
1) Lengte
Als je aan je zoektocht naar een tuinslang begint, ontdek je al snel dat er behoorlijk wat verschil zit in de lengte. Zo zijn er tuinslangen te koop van 10 meter, maar ook van 50 meter. Om te bepalen hoe lang een tuinslang moet zijn, kijk je naar de grootte van je eigen tuin. Hiervoor meet je de afstand op van de waterkraan tot het verste punt. Kies altijd voor een slang die minimaal zo lang is, maar het liefst iets langer.
2) Diameter
Tuinslangen lijken op het eerste gezicht misschien allemaal hetzelfde, maar dat zijn ze niet. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de diameter. In principe varieert de diameter van 9 tot 19 millimeter, maar vaak zien we dat deze tussen de 12,5 en 13 millimeter ligt. Voornaamste reden hiervoor is dat de meeste koppelingen en sproeikoppen op zo’n tuinslang passen.
3) Materiaal
Wie denkt dat alle tuinslangen van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, heeft het mis. Zo worden er tuinslangen van vinyl verkocht, maar ook van rubber. Een tuinslang van vinyl is goedkoop en licht, maar ook gevoelig voor lekken. Daarnaast kan dit materiaal niet goed tegen de zon. Slangen van rubber zijn wat duurder, maar gaan ook langer mee.
Er zijn ook met gaas versterkte tuinslangen te koop. Doordat deze ontzettend sterk zijn, scheuren ze niet direct als ze (lichtjes) in aanraking komen met tuingereedschap. Hier staat tegenover dat zo’n tuinslang wel een stuk duurder is dan zijn tegenhangers van vinyl en rubber.
4) Opbergmogelijkheden
Voordat je een tuinslang koopt, moet je ook nadenken over de manier waarop je hem op wilt bergen. Je kunt de slang oprollen en in het hoekje van je garage of tuinhuis leggen, maar op deze manier neemt hij vrij veel ruimte in. Bevestig je een houder aan de muur? Dan kun jij je opgerolde tuinslang hieraan ophangen. In plaats daarvan kun je ook een haspel kopen. Hiermee rol je zo’n slang makkelijk en snel op. Dit ziet er bovendien netjes uit. Haspels zijn er los of op karretjes, maar tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor een muurhaspel.
5) Prijs
Uiteraard is de prijs ook een aandachtspunt bij het kopen van een tuinslang. Je wilt hier immers niet onnodig veel voor betalen. Het is alleen niet verstandig om je blind te staren op de prijs. Een goedkope tuinslang lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, maar dit is in de praktijk lang niet altijd zo. Zo is het materiaal van zo’n slang lang niet altijd van goede kwaliteit, waardoor hij mogelijk al snel aan vervanging toe is.