Steeds vaker kiezen mensen in Nederland voor het kopen van een tweedehands auto in plaats van een nieuwe auto. Door deze alsmaar groter wordende vraag naar occasions zitten de prijzen in deze branche flink in de lift.

Beschik je zelf over een auto die je wil verkopen dan is dat goed nieuws. Je bent je auto binnen no time kwijt via een verkoopplatform zoals Looping.nl en dat ook nog voor een goede prijs. Maar: ben je juist zelf op zoek naar een occasion dan is het wellicht wat lastiger om een keuze te maken. Daarom lees je in dit artikel enkele tips die je helpen bij het kopen van een tweedehands auto.

1. Weet welke auto of welk model bij je past
Voordat je überhaupt gaat zoeken naar een passende occasion is het goed om te weten welke auto bij je wensen en rijstijl past. Misschien weet je al precies wat voor een soort auto je zou willen en heb je een favoriet merk of een favoriet model. Heb je geen idee dan is het verstandig om zowel online als offline op zoek te gaan naar een passende auto. Let hierbij op het aantal kilometers dat je ieder jaar maakt en hoe vaak je dus in de auto zal rijden, op hoeveel personen er in de auto moeten passen en op hoeveel geld je uit zou willen geven aan de auto. Check ook of je handmatig of automatisch wil schakelen en of je liever voor een benzine- of dieselauto gaat.

2. Ga online op zoek naar occasion van je dromen
Weet je eenmaal waar je naar op zoek bent? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar beschikbare occasions. Het wereldwijde web is een ware schatkist wanneer het gaat om de verkoop van auto’s. Natuurlijk kun je ook bij een bedrijf in Dordrecht of omgeving binnen deze branche een kijkje gaan nemen, maar de kans is groter dat je online binnen no time op een aantrekkelijke advertentie stuit. Er zijn misschien wel zoveel aanbieders te vinden dat het aan te raden is om te beginnen met vergelijken voordat je een auto in het echt gaat bekijken. Vergelijk de kilometerstanden, de staat van de auto en natuurlijk de prijs, zodat je bij de beste deal voor jouw persoonlijke wensen komt.

3. Een proefrit maken met occasion is een must

Hoe mooi een occasion er ook uit kan zien; het is belangrijk om altijd een proefrit te maken. Je moet er immers wel comfortabel in kunnen rijden. Er is een aantal zaken waar je op moet letten tijdens het maken van een proefrit. Let bijvoorbeeld op of je geen gekke geluiden hoort, bijvoorbeeld vanuit de motor of bij het remmen. Is het een schakelauto; controleer dan of alles goed aan voelt tijdens het schakelen. Kijk als het mogelijk is ook hoe het is om over verschillende soorten wegen te rijden en neem even een kijkje onder de motorkap. Extra tip als je zelf geen verstand van auto’s hebt: neem iemand mee die dit wel heeft.

4. Informeer naar mankementen en gebreken aan auto
Wat veel autokopers niet weten, is dat een verkoper verplicht is om eventuele gebreken en mankementen bij de auto te vermelden. Maar: als koper ben je óók verplicht om zo’n auto te onderzoeken. Het doen van een proefrit valt hier al onder, maar het stellen van vragen ook. Verdiep je in de auto en kijk wat eventuele zwakke punten zijn van het model. Vraag daarnaast naar de onderhoudshistorie; daaruit moet precies blijken welke reparaties en onderhoudsbeurten de auto heeft gehad. Geef extra aandacht aan belangrijke onderdelen zoals de distributieriem omdat dit dure onderdelen zijn om te moeten laten vervangen.

5. Onderzoek hoe de auto gebruikt is
Met meer informatie over het onderhoud van de auto ben je er al wel bijna. Maar: ook de kilometerstand kan wel wat extra aandacht gebruiken. De stand van het aantal gereden kilometers zegt namelijk niet zoveel over de staat van de auto. Zo kan een occasion een lage kilometerstand hebben terwijl dit niet betekent dat dat goed is. Wanneer je alsmaar kleine stukjes rijdt met een auto en de auto vooral vaak stil laat staan, heeft dit het nodige effect op de staat van de auto. Kijk dus eens of je kunt onderzoeken hoe de auto gebruikt is. Stond de auto veel buiten? Hoe vaak werd ermee gereden? Pas daarna kun je beginnen met onderhandelen of direct met het kopen van de auto.