Het aantal ongelukken in de bouw daalt gelukkig al enkele jaren. Dat is te danken aan de betere werkomstandigheden en aan verplichte regels waaraan gehouden moet worden binnen deze branche. Maar: ieder ongeluk is er natuurlijk eentje te veel.

Daarom is het nodig om nog meer aandacht te vestigen op veilig(er) werken in de bouw. Dat doe je onder andere door otoplastieken kopen en meerdere opruimmomenten per dag inplannen. In dit artikel lees je er meer over.

1. Stel duidelijke regels op en werk samen
Als eerst is het een must om duidelijke regels omtrent veiligheid op de werkvloer op te stellen. Voor vrijwel alle banen in de bouw zijn regels opgesteld waar je je aan moet houden tijdens werk. Maar: je kunt dergelijke regels wel noteren en ophangen, maar dan ben je er nog niet. Het is zaak om de medewerkers te betrekken bij veilig werken. In andere woorden: maak veilig werken bespreekbaar.

Ga regelmatig samen in gesprek om de veiligheidsregels door te nemen. Benadruk het belang van veilig werken in de bouw om zo (dodelijke) ongelukken te voorkomen. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er iemand is die het niet zo nauw neemt met de regels. Kijk in zo’n geval eens wat er veranderd kan worden zodat iedereen zich alsnog aan de regels houdt; natuurlijk wel met veiligheid op nummer één in je achterhoofd.

2. Houd je werkomgeving schoon en opgeruimd
Een groot deel van de ongelukken in de bouw ontstaat door rommel zoals rondslingerende gereedschappen en materialen. Een ongeluk zit echt in een klein hoekje wanneer er overal bouwafval ligt of wanneer gevaarlijke gereedschappen niet goed worden opgeborgen. Plan daarom dagelijks meerdere momenten in waarop een opruimronde wordt gehouden.

Je kunt hiervoor vaste mensen inschakelen of je zorgt ervoor dat iedereen om de zoveel tijd zijn of haar troep opruimt. Naast rommel her en der is een schone werkplek van groot belang. Werk je bijvoorbeeld met olie of andere vloeistoffen dan is de kans groot dat daar wel eens iets van gemorst wordt. Geen probleem, maar zorg ervoor dat het meteen wordt schoongemaakt.

3. Draag goede gehoorbescherming zoals otoplastieken kopen
Op veel plekken waar in de bouwbranche gewerkt wordt, krijgen werknemers te maken met lawaai. Naast het zorgen voor een nette werkomgeving is het nodig om aandacht te schenken aan een veilige geluidsomgeving. Investeer daarom in goede gehoorbescherming zodat werknemers geen gehoorschade oplopen tijdens het werken in de bouw.

Het is aan te raden om voor écht goede gehoorbescherming te gaan, omdat je dan in één keer klaar bent. Dat kost je misschien eenmalig meer geld, zoals het geval is bij otoplastieken kopen, maar vervolgens hoef je heel lang geen investering te doen. Otoplastieken gaan bijvoorbeeld veel langer mee dan gewone oordoppen. Daarbij investeer je in je werknemers wat ervoor kan zorgen dat ze minder snel uitvallen of te maken krijgen met ziekteverzuim. Dat is voor beide partijen een betere keuze.

4. Zorg voor voldoende pauzes tijdens werk
Wanneer je aan veilig werken denkt, denk je wellicht niet meteen aan het houden van pauze. Toch is voldoende rust en pauze in de bouw cruciaal om daarna weer met volle energie en verstand aan de slag te kunnen gaan. Het is écht belangrijk om ontspannen genoeg te zijn om zo ongelukken te voorkomen. Wanneer je stress ervaart of vermoeid bent, handel je minder geconcentreerd wat kan leiden tot vervelende ongevallen.

Dat betekent dat je veel scherper bent wanneer je zo nu en dan pauze houdt. Ook kun je je beter concentreren, heb je meer energie en kun je risico’s beter inschatten. Wist je dat je ook nog eens beter om kan gaan met kritiek wanneer je meer ontspannen bent? Dat zorgt voor een algeheel betere en zo ook meer veilige werksfeer. Neem dus genoeg pauze om veiliger te werken.

5. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen
Tot slot moet je weten dat je naast otoplastieken kopen moet investeren in andere persoonlijke beschermingsmiddelen, ook wel PBM’s genoemd. Daarmee ben je beter beschermd in het geval van een ongeval of ongeluk. Denk aan de volgende beschermingsmiddelen:

• Hoofdbescherming: op de bouwplaats moet je vrijwel altijd een veiligheidshelm dragen. Let hier goed op.
• Oogbescherming: er zijn veel werkzaamheden binnen de bouw die oogbescherming vergen. Denk aan laswerk, boorwerk of hakwerk. Laat je werknemers veiligheidsbrillen of speciale maskers dragen.
• Voetbescherming: ook is het nodig om binnen de bouw goede bouwschoenen te dragen. Investeer daarom in goede slipvaste en waterafstotende schoenen die comfortabel zitten.
• Handbescherming: natuurlijk mag handbescherming ook niet ontbreken, aangezien bouwvakkers met hun handen werken. Kijk goed welke handschoenen waar nodig zijn en bezuinig hier niet op.
• Adembescherming: laat je werknemers een stof- of dampmasker dragen wanneer ze werken met gassen, stofdeeltjes of rook.