Heb je altijd al gedroomd van werken in het buitenland? Dan wordt het hoog tijd om deze droom werkelijkheid te maken. Heel veel bedrijven staan bovendien te springen om werknemers die de ambitie hebben om over de grens te gaan werken. Veel mensen zijn toch gebonden aan ons eigen land. Bijvoorbeeld door het gezin, vrienden, familie of andere verplichtingen. Daarnaast is het nogal een grote stap om over de grens aan de slag te gaan. Zeker als je dan ook nog eens in aanraking komt met een geheel andere cultuur en een vreemde taal.
Toch biedt het ook veel voordelen en is het meestal slechts voor een korte periode. Een goede manier om jouw horizon te verbreden en een spannende nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je in het buitenland aan de slag gaat? Wat moet je regelen? Waar moet je extra op letten? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
De juiste baan vinden
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om op de juiste plek terecht te komen. Meestal rol je hier een beetje in. Bijvoorbeeld omdat je huidige werkgever op zoek is naar krachten die een onderneming over de grens kunnen runnen en hierbij eerst bij het huidige personeel inventariseert wie hier interesse in heeft.
Misschien is dit bij jouw huidige werkgever echter helemaal niet de ambitie en zie je een dergelijke kans niet snel verschijnen. In dat geval kan het geen kwaad om de stoute schoenen aan te trekken en laagdrempelig op zoek te gaan naar een opdracht. Je zou hierbij bijvoorbeeld contact op kunnen nemen met een recruitment bureau. Werk je binnen de agrarische sector? Kies dan voor een recruitmentbureau die specifiek in deze sector is geïnteresseerd. Leg je ambities uit en schrijf je in. De kans is groot dat er zo snel mooie, nieuwe uitdagingen op je pad komen.
Weet wat je kunt verwachten
Voordat je een baan in het buitenland aanneemt, is het eerst belangrijk om duidelijk te krijgen wat je kunt verwachten. Hoe lang zal je bijvoorbeeld in het buitenland verblijven? En is het bijvoorbeeld noodzakelijk om als expat met het hele gezin naar het buitenland te verhuizen? Als dit het geval is, betekent dat ook dat je scholing voor de kinderen moet regelen en een goede, veilige woonplaats. Hier komt veel bij kijken. Denk dus goed na over deze levensveranderende beslissing.
Wil je het werken in het buitenland combineren met je gezin? Simpelweg omdat het maar voor een relatief korte tijd is? Vraag dan aan je werkgever of het mogelijk is om regelmatig terug te reizen. Bijvoorbeeld in de weekenden en vakanties. Op die manier is de tijd goed te overbruggen en kun je nog geregeld tijd met het gezin doorbrengen.
Is het mogelijk om vroegtijdig te stoppen?
Werken in het buitenland klinkt fantastisch en biedt veel voordelen. Toch is het niet voor iedereen weggelegd. Zelfs niet als dit misschien altijd je droom is geweest. Bespreek daarom ook met je opdrachtgever of het mogelijk is om – indien de baan toch niet naar wens is of je niet goed kunt settelen in het buitenland – vroegtijdig te stoppen.