DORDRECHT – Wie zou dat nu kunnen bedenken: een ambulanceverpleegkundige die bakker wordt? De Dordtenaar Arno Visser deed het. Naast zijn inmiddels parttime werk bij de Ambulancedienst ZHZ werkt hij zo’n drie dagen per week in de bakkerij aan het Admiraalsplein 10. De naam op de ramen is inmiddels aangepast van Bakkerij Breggen naar Bakkerij Wielwijk. (Foto: Stolk Fotografie)

“Ik woon zelf met mijn vrouw en vier kinderen (één is een vluchtelingmeisje) in Wieldrecht en kwam bij Breggen graag vers brood halen. Toen ik eind juni hoorde dat Breggen de week erop de deuren zou gaan sluiten was ik teleurgesteld. Het bedrijf, dat behoorde bij de grote bakkerij Klootwijk in Rotterdam heeft, heeft tal van (franchise) bakkerijen in de wijde regio. Het besluit was gevallen om de meeste winkels in de regio af te stoten of te sluiten. Wielwijk hoorde daarbij, ondanks het winstgevende concept. Ik ben gaan praten met de drie medewerkers, die er al jaar en dag achter de toonbank staan: Wendy, Daniëlle en Elly. Iedereen die hier klant is, kent de dames. De drie vrouwen waren ook echt verdrietig met de boodschap, dat de winkel zou gaan sluiten. Elly bijvoorbeeld werkt al haar hele leven in de bakkerij.”

Niet duur

“Ik ben gaan nadenken en onderzoek gaan doen. De dichtstbijzijnde echte bakkers zitten in Krispijn en Sterrenburg. De winkel heeft voldoende klandizie en er komen mensen, ook van buiten de wijk voor het heerlijke brood dat bakkerij Klootwijk bakt. En dan heb ik het nog niet over de vermaarde saucijzenbroodjes en tompouces. En wat zeker belangrijk is: de klanten, waaronder ikzelf, waarderen de gezelligheid en de service van deze bakkerij. Tel daarbij op dat het brood nauwelijks duurder, maar wel veel lekkerder is dan dat uit de supermarkt en je snapt waarom ik niet wilde dat de bakkerij zou verdwijnen.”

Hoeks Zuivel

Behalve het werk achter de schermen, inkoop, financiën, beleid, staat Arno zaterdags zelf achter de toonbank. Zo weet hij goed waar de klanten om vragen en waar er behoefte aan is. “Elly is degene met de grootste kennis van brood en banket. Samen met de medewerkers zie ik waar we in de winkel het assortiment kunnen uitbreiden. Zo zijn we begonnen met de verkoop van zuivel uit de Hoeksewaard. Melk, karnemelk, yoghurt en inmiddels ook ijs van Hoeks Zuivel: het loopt als een trein ondanks dat de zomer door vakanties normaal een slappe periode is. Volgens Wendy, Daniëlle en Elly zijn eigenlijk alle vaste klanten gebleven en dat is natuurlijk fantastisch. Het ijs dat verkopen we in bakken en eind van de middag ook per bolletje.”

Workshops en levendigheid

“We hebben nu ook chocolade en bonbons van Reedijk, eveneens uit de Hoeksewaard. We worden verkooppunt voor het Theewinkeltje. Er zijn plannen om samen met molen Kyck over den Dyck producten te gaan aanbieden; het brood zelf blijft van Klootwijk. We zijn bezig met een kaart voor belegde broodjes als bedrijfslunches te gaan. Die broodjes gaan we uiteraard bezorgen bij bedrijven. Misschien is het mogelijk om volgend jaar een terras voor de deur neer te zetten, maar daarvoor moeten we eerst een vergunning krijgen bij de gemeente. Dit najaar hopen we speciale activiteiten te organiseren zoals pepernotenbakmiddagen op woensdag, muffinworkshops en versgebakken oliebollenverkoop. Alles om de levendigheid rond de bakkerij en het winkelcentrum te vergroten. Sommige dingen zullen lukken, andere dingen zullen falen, maar dat hoort bij het ondernemerschap.”

Eurokast

Arno: “Vers brood van een dag eerder dat over is, leggen we in de Eurokast. Deze broden worden op verzoek gesneden en voor een euro verkocht. Zo hopen we verspilling tegen te gaan en mensen met een kleine beurs ook nog prima producten van de bakker te verkopen.”

 

Op de foto: Arno Visser heeft met Wendy, Daniëlle en Elly vol enthousiasme en tal van ideeën een doorstart gemaakt met Bakkerij Wielwijk.